Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Obilježeno 20 godina rada SUH-a, podružnice Pazin

Svečanom sjednicom SUH-a, podružnice Pazin je 16. listopada u restoranu “Kod Francuza” u Pazinu obilježeno 20 godina rada i uspješnog djelovanja SUH-a, podružnice Pazin. Na fešti se okupilo oko 120 osoba, a osim članova udruge odazavli su se i brojni gosti. Došli su Milan Tomičić, zamjenik predsjednice SUH-a Hrvatske, Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina kao i delegacija iz talijanskog grada Portogruara, s tamošnjim Sindikatom umirovljenika je pazinska udruga pobratimljena, koju su vodili Enzo Zafalon i Bruno Panegai.

Na svečanosti su bili i Ivan Radetić, zamjenik predsjednika Županijskog povjereništva SUH-a za Istarsku županiju, Neta  Žiković, predsjednica pulske podružnice SUH-a te Vinko Cerovac, predsjednik Gradske udruge umirovljenika Pazinštine i Vinko Stihović, predsjednik pazinske podružnice Stranke umirovljenika Hrvatske.

Prigodni referat podnio je Vjekoslav Sergo, predsjednik pazinskog SUH-a i jedan od osnivača. Podsjetio je na prve dane nastanka udruge i na osnivačku Skupštinu održanu 11. listopada 1995. godine u Spomen domu gdje je bilo pozvano 50-ak umirovljenika s cijele Pazinštine, a odazvalo ih se 40-ak što se smatralo zadovoljavajućim. Tada je istaknuto da će cilj SUH-a biti borba za poboljšanje osobnog, materijalnog i društvenog položaja umirovljenika. Na Skupštini je izabrano povjereništvo u sastavu Zorko Šaina, glavni povjerenik,Vjekoslav Sergo, zamjenik glavnog povjerenika, Dušica Ritoša, tajnica, Marija Videkić, blagajnica i članovi Milan Fabris, Milojka Srdoč i Gracijela Zović. U NO  su izabrane Marija Matić, predsjednica i Silvana Grah i Aliče Bogešić za članice.

Sergo je istakao i da je dobivena velika pomoć od talijanskog Sindikata umirovljenika – SPI i CGIL na nacionalnoj i nižim razinama kako savjetodavna tako i financijska. Ta se suradnja stalno širila pa je tako u veljači 1998. godine potpisan Sporazum o pokretanju aktivnosti na bratimljenju  podružnica SUH-a iz Istarske županije i podružnica Lega SPI i CGIL iz regija Julijske krajine i Veneto. Pazinci su  se tako bratimili s umirovljenicima iz Portogruara, a ta je suradnja posebno intenzivna od 2007.godine.

Sergo se osvrnuo i na javni prosvjed održan u Zagrebu 1996. godine s zahtjevom da Vlada ukine odluku o zamrzavanju mirovina iz 1993. godine. Bio je to poraz SUH-a jer očekivalo se 200 tisuća prosvjednika, a bilo ih je tek 10-ak tisuća među kojima i oni iz Istre. – Pad mirovina se nastavio i od toga se još nismo oporavili, podsjetio je Sergo podsjetivši i na ustavnu tužbu iz 1998. godine o povratu duga umirovljenicima.

Rad pazinskog SUH-a je počeo u drvenoj baraci dok se danas radi u prostoru dobivenom od Grada koji je detaljno obnovljen i uređen pa su uvjeti za rad dobri. Međutim, teško seobnavlja  članstvo i teško se naplaćuje članarina koja  iznosi 40 kuna godišnje, a u Pazinu od toga ostaju 22 kune. Samo za obavljanje normalnih aktivnosti treba godišnje 50-ak tisuća kuna. Pomaže i pazinski proračun i to u 2015. godini sa 11 tisuća kuna. Nešto se uspije uprihodovati od vlastitih djelatnostii lutrije na zabavama, ali najviše od donatora. Sergo je istakao da se sve redovne djelatnosti rade volonterski. Usprkos svemu  uspijeva se i donirati u raznim humanitarnim akcijama. Članovi SUH-a Pazina ipak najviše vole zabave, druženja i izlete u što se uključuje velik broj umirovljenika koji i sami snose troškove. Stvorena je pozitivna klima, a izolirani ljudi nakon takvih aktivnosti naprosto ožive, vitalniji su i sretniji.

U osvrtu na središnjicu SUH-a Sergo je spomenuo brojne aktivnosti, a posebno one vezane za akciju “Zaustavimo zlostavljanje starijih” i za produženje vozačkih dozvola za osobe starije od 65 godina. Istaknuto je da aktivnosti pokreće vrlo agilan Glavni odbor SUH-a i njegovi čelnici te da u tome imaju punu podršku članstva.

Odlukom predsjedništva SUH-a Pazina dodijeljena su priznanja pojedincima i institucijama za sve ono učinjeno u protekla dva desetljeća. Dobitnici priznanja su: Grad Pazin, Sindikat talijanskih umirovljenika – SPI CGIL Lega di Lemene, Pietro Anese, Vjekoslav Sergo, Zorko Šaina,  Gracijela Zović, Rita Dobrila, Marija Velan, Ljubomir Šergo i posmrtno Đurđica Labinjan. Na priznanjima je zahvalio Šaina rekavši da je u radu SUH-a bilo uspona i padova, ali je uvijek bilo volje, snage i spremnosti da se ide dalje. Anese je istakao da se i u Italji i u Hrvatskoj umirovljenici bore za iste ideale i da taj njihov rad vodi ka miru u Europi te da se u Pazinu osjeća da je među prijateljima.

Tomičić je upućujući čestitke u ime središnjice SUH-a rekao da pazinska podružnica slovi kao jedna od najboljih, a svidjelo mu se što je naglašena dobra suradnja s lokalnom zajednicom što ukazuje da je ova podružnica cijenjena i u Pazinu. Govorio je i o aktivnostima središnjice te najavio da će se skupljati potpisi za peticiju protiv siromaštva starijih osoba. Gradonačelnik Krulčić je u prigodnom obraćanju poželio udrugi još mnogo uspješnih godina djelovanja, ali i podsjetio na nužnost decentralizacije jer Istra i dalje puno više novaca uplaćuje u državni proračun nego što se opet vraća na ovo područej i to treba promijeniti. Pozdrave i čestitke uputili su i Radetić, Žiković, Cerovac i Stihović dok je Zafalon naglasio da umirovljenici iz raznih zemalja Europe kao članovi FERPE mogu puno toga učiniti zajedničom snagom, a Panegai rekao da se naše vlade prema umirovljenicima ponašaju kada da su oni sefovi pa kada im treba novac taj sef samo otvore i opet  zatvore. Inače, Panegai je uručio Sergu i laptop kao dar pazinskoj udrugi za 20-tu obljetnicu.

U kulturno zabavnom programu sudjelovali su učenici Osnovne glazbene škole Martin Tomišić i Deni Erik, osnovci Luka Ladavac, Nikol Mogorović, Karla Bravar, Ana Drndić i Anja Fakin te njena sestra Nina Fakin koja pohađa Pazinski kolegij kao i članovi Folklornog društva Pazin i klape Bukaleta iz Pazina dok je svoje stihove čitala umirovljenica Ana Krnjus. Nakon službenog dijela fešta je nastavljena večerom i plesnom zabavom uz svirku grupe Amigos.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.