Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Obilježena 40-ta godišnjica djelovanja Kluba liječenih alkoholičara Pazin

U subotu, 23. studenog 2019. u Velikoj vijećnici Grada Pazina Klub liječenih alkoholičara iz Pazina svečano je obilježio 40-tu godišnjicu svog djelovanja. U sklopu obilježavanja održana je i 40. godišnja skupština KLA te promocija knjige „Alkohol i ja – Kroz trnje do zvijezda“. 

Primarna djelatnost KLA  je rehabilitacijska, ali se njegova preventivna uloga ne smije zanemariti s  obzirom na  broj  alkoholičara i porast  mlađih dobnih skupina s problemom alkoholizma.

KLA Pazin je neizostavan nastavak liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije, mjesto  gdje se pruža potrebna pomoć i liječenom alkoholičaru i njegovoj obitelji od 1979. god. On je  nužan za uspješnu apstinenciju te potiče na promjenu ponašanja kako apstinenta tako i njegove obitelji. Kroz klub je u 40 godina postojanja prošlo preko 450 liječenih alkoholičara sa članovima obitelji, većinom muškaraca 97,8%  i 2,2% žena, u dobi od 25-70 godina.  Prva terapeutkinja u KLA bila je socijalna radnica Bruna Balde, dok već 36 godina terapiju s članovima kluba i njihovim obiteljima provodi socijalna radnica Agneza Majić.

Svoje dugogodišnje iskustvo s radom liječenih alkoholičara i njihovim obiteljima Agneza Majić pretočila je u knjigu „Alkohol i ja – Kroz trnje do zvijezda“ koju su na emotivan način promovirale Nevija Srdoč, pročelnica upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnost Grada Pazina i Pavita Jelinčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pazin.

Knjigom se želi potaknuti osobe koje imaju poteškoća s ovisnosti o alkoholu na mogućnost liječenja i postizanja željene promjene te senzibiliziranje javnosti za problem liječenih alkoholičara i njihova destigmatizacija.

U ime Grada Pazina svim prisutnim obratila se zamjenica Gradonačelnika Grada Pazina Mirjana Galant koja je istaknula kako je program KLA Pazin  itekako važan za Grad Pazin budući  je on u svojim mjerama  usmjeren na  postignuće  većeg nivoa psihoso-scijalnog zdravlja  kako pojedinca tako i čitave obitelji, odnosno na podizanje veće  kvaliteta života  svojih građana, a time i  lokalne zajednice.

Zahvalila se dugogodišnjoj terapeutkinji Agnezi Majić na njezinom angažmanu u radu s liječenim alkoholičarima i članovima njihovih obitelji te čestitala na izdavanju knjige. Svim članovima Kluba čestitala je 40 godina rada Kluba te zaželjela mnogo uspjeha u njihovoj daljnjoj apstinenciji.

Sjednicu skupštine su svojim prisustvom podržali brojni predstavnici Klubova liječenih alkoholičara iz Poreča, Labina, Rovinja, Pule, Crikvenice, Opatije i dr. te doktor Tomislav Lesica, psihijatar iz  Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka.

Bila je to prilika i za  svečanu dodjelu priznanja svojim članovima za višegodišnju apstinenciju te  aktivan rad u Klubu.

Obilježavanje su svojim veselim pjesmama uljepšali Dječji zbor „Mali od sv. Jurja“ iz Starog Pazina.