Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas, 20. rujna, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina je uz suradnju s Gimnazijom i strukovnom školom Jurja Dobrile Pazin obilježilo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Isti se obilježava u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godinekada je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice, suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.

Članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina zajedno sa Gradonačelnikom, učenicima i ravnateljicom Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin formirali su povorku koja se uz pratnju predstavnika Policijske postaje Pazin kretala od Šetališta pazinske gimnazije do Trga slobode. Svi su nosili crne balone u znak sjećanja na sve ubijene žene.

Na Trgu se ispred Povjerenstva prisutnima obratila predsjednica Mirjana Galant koja je istaknula da je osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. U Republici Hrvatskoj je statistika takva da je u proteklih 16 godina ubijeno 354 žena, od čega je u 2019. godini ubijeno njih 8. U Istarskoj županiji u proteklih 20 godina ubijene su 22 žene. U 2018. godini registrirano je 535 osoba koje trpe nasilje u obitelji, dok je u 2019. godini do kraja kolovoza takvih osoba bilo 639. Na kraju je naglasila da za nasilje nama opravdanja!

Prisutnima se ispred Grada Pazina prigodnim riječima obratio i Gradonačelnik Renato Krulčić zahvalivši se Povjerenstvu na organizaciji obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, te Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile na njihovoj podršci u obilježavanju. Iskazao je želju da se iskorijeni nasilje iz našega društva te potrebu da svi dionici u društvu, iz područja Grada Pazina, Istarske županije kao i cijele Republike Hrvatske trebaju promovirati nulti prag tolerancije na nasilje.

Učenici su potom pročitali svoje poruke na tu temu kojima su poručili: Pokloni mi osmjeh, a ne šamar!, Najbolja zaštita koju žena može imati je hrabrost!, Samo se mali čovjek služi nasiljem nad ženama da bi se osjećao većim! i druge.

Ženama žrtvama nasilja poslana je poruka da nisu same, da potraže pomoć od nadležnih ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji.

Na kraju obilježavanja simboličnim puštanjem crnih balona u zrak odana je počast ženama žrtvama nasilja.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.