Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Obilježen Dan Istarske županije

Gradonačelnica Suzana Jašić sudjelovala je jučer, 25. rujna u Spomen domu na obilježavanju Dana Istarske županije u spomen na 80. obljetnicu Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom domovinom. Na svečanoj sjednici Županijske skupštine, kojom se ujedno proslavilo i tri desetljeća Istarske županije, bili  su brojni uzvanici, a među njima i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Prije same svečanosti, u Parku narodnog ustanka četiri delegacije položile su vijence na središnjem spomeniku žrtvama fašizma. Uz svečanu gardu, vijenac je u ime Hrvatskog sabora položio saborski zastupnik Anton Kliman, u ime predsjednika Vlade državni tajnik Ivan Bubić, dok su zajedničku delegaciju Istarske županije i Grada Pazina činili Boris Miletić i Suzana Jašić, a sudjelovala je i delegacija članova udruga antifašista.

U svom obraćanju na sjednici, premijer Plenković naglasio je iznimnu važnost državotvornih Rujanskih odluka iz 1943. kada je donesena odluka o vraćanju Istre u hrvatski državni korpus, ali i Zadra, Rijeke i otoka. Osvrnuo se i na projekte, rekavši kako se time pokazuje koliko ova Vlada vodi računa o Istri i njenom razvoju, jednako kao i za druge krajeve Hrvatske.

Predsjednica Skupštine Sandra Čakić-Kuhar svojim obraćanjem istaknula je, pak,  kako Odluke iz 1943. godine nisu samo pripojile Istru matici domovini, već su je i odredile onakvom kakva je danas, a to je regija uspješnosti, multikulturalnosti, tolerancije suživota i jedna od poželjnih regija za život.

Brojnim uzvanicima obratio se i istarski župan Boris Miletić, naglasivši kako su za Istru to bili iznimno važni događaji,  koji su u datom trenutku bili prekretnicom te su odredili budućnost. Dodao je i kako bez Rujanskih odluka i odlučnosti tadašnjih generacija o pripojenju Istre matici domovini danas ne bismo bili ovdje te kako stoga naša vječna zahvalnost ide antifašističkim borcima i svim hrabrim ljudima tog vremena.

Na svečanosti su još nazočili potpredsjednik Vlade Oleg Butković, izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, bjelovarsko-bilorski župan Marko Marušić, međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Udruge antifašista Istarske županije Branko Oplanić, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, saborski zastupnici; Sanja Radolović,  Emil Daus, Marin Lerotić, bojni istarski gradonačelnici i načelnici općina te predstavnici državnih i regionalni službi i ustanova.