Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Nakon jedanaest godina ostvarene su njihove dugogodišnje želje

DSC_0391

Dana 31. ožujka 2015. godine svečano je otvoren Poludnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama u Pazinu. Njihovo prvo okupljanje započelo je prije jedanaest godina u Klubu za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Pazin koji je djelovao u prostorima Centra za socijalnu skrb Pazin kao jedan od programa Gradskog društva Crvenog križa Pazin. Sa svojim voditeljicama sastajali su se jednom tjedno. Budući da se iz godine u godinu povećavao broj članova Kluba, ukazala se želja i potreba za svakodnevnim sastajanjem i druženjem. 

Program poludnevnog boravka provodi Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije u sklopu trogodišnjeg projekta „Poludnevni boravci za osobe s intelektualnim teškoćama u Buzetu i Pazinu“, kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a sufinanciraju ga Istarska županija, Grad Pazin i Grad Buzet uz podršku i suradnju Centra za socijalnu skrb Pazin. Cilj projekta je prevenirati institucionalizaciju i povećati kvalitetu života odraslih osoba s intelektualnim teškoćama na području grada Pazina i Buzeta te okolnih općina.

U poludnevnom boravku u Pazinu svakodnevno se od ponedjeljka do petka u jutarnjim satima u trajanju do 6 sati dnevno provode: kreativne, rekreativne, radno-okupacijske, socijalizacijske i edukativne aktivnosti za petnaestak osoba pod stručnim vodstvom novozaposlenih izvoditeljica Petre Ferenčić, socijalne radnice  i Marijane Vrbica, medicinske sestre.

Tim su povodom Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić i predsjednik Udruge Ozren Catela potpisali Ugovor o sufinanciranju programa za 2015. godinu u iznosu od 60.000,00 kuna.

Na otvorenju Poludnevnog boravka u ime svih korisnika zahvalio se Vjekoslav Močibob koji je izveo pjesmu „Za svaku dobru riječ!“, dok je Manuelu Ladavcu i Tihomiru Srblinu pripala čast otvorenja boravka svečanim presijecanjem vrpce.

Otvorenju su pisustvovali i predstavnici Istarske županije – UO za zdravstvo i socijalnu skrb, Grada Pazina, Centra za socijalnu skrb Pazin, Istarskih domova zdravlja, Ispostave Pazin, Gradskog društva Crvenog križa Pazin, ustanova i udruga sa područja Grada Pazina i Općina kao i mnogobrojni donatori, članovi obitelji i prijatelji.