Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Najugodniji gradovi za život: Pazin na 23. mjestu u velikoj analizi po čak 40 kriterija

Analiza 40 različitih kriterija, prema kojima su ocjenjivani svi hrvatski gradovi (njih 128), a kojima su, temeljem dostupnih podataka, u Jutarnjem listu nastojali utvrditi ukupnu kvalitetu života koju uživaju tamošnji stanovnici – od zaposlenosti i zarade, preko dostupnosti zdravstvene zaštite, uvjeta u obrazovanju, mogućnosti studiranja, kulturne ponude i turizma, do sigurnosti od kriminala, održivosti gradskih proračuna i poduzetničke klime, pokazala je kako je Varaždin, barokni grad na sjeveru zemlje s malo manje od 47.000 stanovnika, najugodniji je grad za život u Hrvatskoj.

Pazin je pozicioniran na 23. mjestu; Prema analizi Jutarnjeg lista, Pazin je 5. po najnižem udjelu nezaposlenih u ukupnom stanovništvu – ne radi 2,5% stanovnika; 12. prema najvećem udjelu zaposlenog stanovništva i 4. po najvećem izdvajanju za obrazovanje iz gradskog proračuna po stanovniku.

Također, kako piše u analizi, prema podacima Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, 2,2 posto hrvatskih građana primatelji su zajamčene minimalne naknade, kolokvijalno nazvane socijalnom pomoći. Najmanje takvih – 0,2 posto – ima u Buzetu, Korčuli, Pazinu i Rabu, dok ih je najviše u Kninu, gdje socijalnu pomoć prima gotovo 15 posto stanovništva. Mursko Središće, sa 10,4 posto primatelja, nalazi se na predzadnjem mjestu.

I ova je analiza pokazala da sjever zemlje i dalje stoji bitno bolje od juga te da se ukupne razlike ne smanjuju: među 10 najbolje plasiranih gradova, samo je jedan – Dubrovnik – s juga. Na drugom je mjestu plasiran grad Zagreb, glavni grad s nizom najboljih pokazatelja. Uz Varaždin, među prvih 10 je i Čakovec, te čak četiri istarska grada – Buzet, Poreč, Rovinj i Pula. Preostala dva su iz Primorsko-goranske županije – Rijeka i Bakar, piše Jutarnji list.

Jutarnji list

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.