Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Najavljeni Dani meda u Pazinu

Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, Predsjednik udruge pčelara “Lipa” Ranko Anđelini i voditeljica LAG-a Središnja Istra Iva Jekić najavili su danas program 14. Dana meda koji će se u Pazinu održati 22. i 23. veljače 2019.godine.  Izložbe je otvorena u petak od 10:00 do 20:00 sati a u subotu od 8:00 pa do 19:00 sati u gradsko-školskoj sportskoj dvorani. Ulaz je slobodan.

Ova međunarodna prodajna izložba pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno edukativni skup i nakon 14 godina održavanja budi veliki interes izlagača i posjetitelja. Ove će godine, najavljuje Anđelini, na danima meda sudjelovati 110 izlagača iz Hrvatske i Bosne, Mađarske, Slovenije i Srbije dok će pčelarsku opremu  preko predstavnika u Hrvatskoj prezentirati proizvođači i distributeri iz Austrije, Grčke,  Italije i Poljske.

Rezultat je to truda organizatora ali i široke mreže podrške i suradnje u organizaciji ove manifestacije. Prema riječima gradonačelnika Krulčića podršku organizaciji uz Grad Pazin pruža i Istarska županija, Udruženje obrtnika Pazin, LAG Središnje Istre, Turistička zajednica središnje Istre, IDA, AZRRI, Općina Cerovlje i brojni drugi. Ova široka suradnja doprinosi ne samo razvoju manifestacije nego i razvoju pčelarstva na području Pazinštine i šire, što je vidljivo i prema sve većim broju izlagača na danima meda, osobito izlagača s područja Istre, te prema interesu građana za Dane meda ali i za Dane mednih delicija kojima se u ugostiteljskom objektima središnje Istre nude kreativni jelovnici spravljeni na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Noviteti manifestacije

Ove je godine manifestacija tematski proširena i na Sajam poljoprivrednih proizvoda pa je i sama manifestacija iz sportske dvorane proširena na šator koji će biti postavljen na ulaznom dijelu u dvoranu. Uz već uobičajenu ponudu meda, pčelarskih proizvoda i pčelarske opreme na Sajmu poljoprivrednih proizvoda posjetitelji će se moći upoznati sa brojnim proizvođačima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda.

U sajmenom će se prostoru prezentirati i izrada pazinskog cukerančića, tradicionalne slastice čiji je proces izrade zaštićen pri ministarstvu kulture. U dvorani će se za posjetitelje demonstrirati izrada tradicionalnog cukerančića te novog, nadograđenog cukerančića zaslađenog medom. Cukerančiće će posjetitelji moći degustirati uz čašu pazinske malvazije po promotivnoj cijeni.

Posebno treba istaknuti i promociju, odnosno dodjelu diploma uspješnim polaznicima prve generacije uvodnog tečaja senzorske analize meda koja će se odvijati u svečanom večernjem programu u petak 22.veljače u 18:00 sati.  Tijekom programa dodijelit će se također nagrade i priznanja nagrađenim pčelarima. Ove godine nagrade se dodjeljuju čak 18  zlatnih odličja istarskim pčelarima što dokazuje vrhunsku kvalitetu lokalnog meda.

 Stručna predavanja

Dio manifestacije posvećen je stručnim predavanjima pa tako već u petak nakon otvorenja koje je zakazano u 10:00 sati, LAG Središnja Istra organizirati u 12:00 sati panel raspravu pod nazivom „Izvorna Istra, specifičnosti i potencijali“. Voditeljica LAG-a Iva Jekić izdvojila je osnovne ciljeve i naglaske koji će se provlačiti kroz raspravu a odnose se na razmatranje daljnjeg razvoja destinacije koja obuhvaća područje turističkih zajednica Središnje Istre, općine Motovun i općine Žminj, zatim suradnju između turističkih zajednica i ostalih aktera, prepoznatljivost cjelokupne destinacije, razmatranje budućeg turističkog razvoja unutrašnjosti Istre kao jedinstvene destinacije ali i teme važne za daljnji razvoj destinacije kao što su: perspektiva razvoja unutrašnjosti Istre s obzirom na njene specifičnosti, izvornost kao brend s osobitim naglaskom na lokalnim proizvodima, zajednički nastup i udruživanje kao temelj daljnjeg razvoja.

Nakon panel rasprave slijedi „Prezentacija oznake IQ – Istarska kvaliteta“ u organizaciji Istarske razvojne agencije.

Subotnje jutro od 9:30 sati rezervirano je za četiri stručna predavanja s temama „Bogatstvo hrvatskog propolisa“, „Uspješno pčelarenje sa varoom bez gubitaka“, „Metode i primjene u suvremenom pčelarstvu za rentabilno pčelarenje“ i „Maksimalno iskorištavanje paše i smanjenje gubitaka na pčelinjaku“.

Sva se predavanja odvijaju u polivalentnoj dvorani a ulaz na predavanja je, kao i za izložbu, besplatan za sve zainteresirane.

Dani Meda_program.pdf

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.