Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Najava: Istarska izložba gljiva u Gradskoj tržnici Pazin uz glazbenika Darka Gržetića Gljivu

Pozivamo Vas da posjetite Gradsku tržnicu u Pazinu u subotu, 7. listopada 2023. godine jer će se upravo na toj lokaciji održati Istarska izložba gljiva u organizaciji Istarskog mikološkog – gljivarskog saveza, uz pokroviteljstvo Istarske županije i Grada Pazina. Vođenu izložbu možete posjetiti od 8:00 do 15:00 sati, dok je degustacija besplatnog „Gljivarskog kotlića“ na rasporedu u 11:00 sati, a nakon čega slijede dva bloka edukativnih predavanja u prostoru velike vijećnice Grada Pazina ( Družbe Sv. Ćirila i Metoda 10). Kako bismo Istarsku izložbu gljiva ugostili sa stilom, za glazbeni dio će se pobrinuti naš pazinski glazbenik Darko Gržetić, poznat i kao glazbenik Gljiva.

U prvom bloku u 13:00 sati predavač dr.sc. Željko Zgrablić održati će predavanje na temu “Podzemne gljive šumskih staništa Hrvatke”, a već u 13:30 sati Anton Brenko održat će predavanje o “Osnivanju i gospodarenju plantažama tartufa”. Predviđeno trajanje svakog predavanja je pola sata.

Izložba gljiva je pravo mjesto za sve koje žele saznati više o gljivama, načinu branja i prepoznavanja. Uz jestive gljive moći ćete razgledati i one otrovne s ciljem upoznavanja raznolikosti i njihove funkcije u šumi – od razgrađivanja biomaterijala, pružanja minerala, te njihove uloge u parazitskom ubrzavanju raspada starog drva.

Bit će to ujedno prilika svima zainteresiranima upoznati se s kojim sve vrstama gljiva obiluje naše područje, koje su i kako izgledaju otrovne, a kako one jestive gljive, ali i prilika za dobiti pokoji kulinarski savjet za pripremu gljiva. Naime, gljive se stoljećima smatraju pravim prirodnim antibiotikom, a nekonvencionalna medicina ih označava kao dragocjenu namirnicu koju treba uzimati tijekom promjene godišnjeg doba za zaštitu od jesenskih bolesti.

Organizator je, dakle, Istarski mikološko-gljivarski savez pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pazina.  Istarski mikološko-gljivarski savez čine gljivarska društva „Sunčanica“ Medulin, „Žurdana“ Kaštelir, „Boletus“ Buje, „Martinčica“ Labin i Udruga tartufara „Istra“ Motovun.

Atraktivna vođena izložba, degustacija „Gljivarskog kotlića“, te  edukativna predavanja savršeno će se uklopiti u ambijent Gradske tržnice u Pazinu te su odlična pozivnica aktivnim beračima/cama, rekreativcima, ali i cijeloj obitelji da subotnje jutro ugodno provedu u Pazinu i saznaju nešto novo.