Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Najava edukativnog predavanja o muškom zdravlju Udruge „Martišnjak z muštaci“

Udruga „Martišnjak z muštaci“  i Grad Pazin pozivaju Vas na edukativno predavanje o muškom zdravlju koje će se održati u utorak, 20. studenog 2018. godine s početkom u 19,00 sati u Društvenom centru Veli Jože u Pazinu. 

„Martišnjak z muštaci“ je udruga čiji je cilj na edukativan, zanimljiv i zabavan način podići svijest o muškim bolestima modernog doba prvenstveno misleći na tumore prostate i testisa te psihičke poremećaje koji dovode do samoubojstava.

U današnje vrijeme tumor prostate najčešći je tumor kod muškaraca u razvijenim zemljama, tumor testisa je bolest isključivo mlađih muškaraca (od 15. do 40. godine života) dok je depresija vrlo čest poremećaj mlađih ljudi koji se ne prepoznaje i koji ako se ne liječi dovodi do samoubojstva kod 25% pacijenata.

Ove tri bolesti odgovorne su za 25% (četvrtinu) smrti mlađih muškaraca umrlih do 50. godine života u razvijenim zemljama. Zajedničko obilježje danas, svih triju ranije navedenih bolesti, jest mogućnost uspješnog liječenja ukoliko se na vrijeme prepozna i otkrije te ozbiljna stigmatiziranost sredine kada treba govoriti o ovim bolestima. Ove bolesti su kod nas još uvijek tabu, a to je razlog zašto se iste kasno otkrivaju i teško ili nikako liječe.

Pregledi osiguravaju prepoznavanje i otkrivanje bolesti u ranim fazama kada je bolest moguće uspješno i racionalno liječiti. Muškarci se danas suočavaju sa vrlo ozbiljnim zdravstvenim problemima, a o tome malo ili ništa ne govore.

Cilj predavanja je da se promijeni lice muškog zdravlja budući da danas muškarci žive kraće od žena i značajno su bolesniji od žena ali o tome ne žele govoriti, a što za posljedicu ima upravo to da žive kraće i da su bolesniji.

Predavač će biti  dr. Predrag Mamontov, predsjednik Udruge „Martišnjak z muštaci“ koji je i voditelj Odjela urologije Opće bolnice Pula,  a predavanje je besplatno i namijenjeno je općoj populaciji.