Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grad Pazin otvorio poziv na iskazivanje interesa za obavljanje djelatnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja do 30. studenog


Na konferenciji za novinare dana 9. studenog 2018. Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić sa suradnicima predstavio je poziv na iskazivanje interesa za obavljanje djelatnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koji je otvoren do 30. studenog 2018. godine.

Krulčić je istaknuo kako je interes roditelja za upis u rani i predškolski odgoj i obrazovanje svake godine sve veći, a u jedinoj ustanovi Dječjem vrtiću „Olga Ban“ Pazin više nema prostora za formiranje dodatnih odgojnih skupina. Naglasio je kako je ovaj Poziv usmjeren ka poticaju privatnih inicijativa kako bi Grad na taj način omogućio nadogradnju sustava u kojem se potiče rast i razvoj aktivnosti usmjerenih prema najmlađima. Na području Grada ne postoji privatna ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja niti obrt za čuvanje, brigu i skrb za djecu (dadilje), dok je na nacionalnoj razini udio djece u privatnim vrtićima 17%, a na županijskoj razini 20%. Nadovezao se kako je Grad kandidirao projekt rekonstrukcije zgrade u Prolazu Otokara Keršovanija (gornji vrtić) na natječaje Ministarstva poljoprivrede usmjerenih u ruralni razvoj, a putem Ministarstva demografije, obitelji, mladih i  socijalne politike, dobivena su sredstva za izradu projektne dokumentacije za proširenje postojećeg prostora zgrade „donjeg vrtića“ u Ulici Družbe Sv. Ćirila i Metoda.

Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti je predstavila sam tekst Poziva i potencijalne mogućnosti kako Grad može podržati privatnu inicijativu primjerice kroz sufinanciranje ekonomske cijene u iznosu od 1.300,00 kuna mjesečno po djetetu, sufinanciranje edukacija za dadilje, sufinanciranje zakupa prostora, opremanja prostora i slično. Navela je kako postoje dvije mogućnosti – da se otvori ustanova sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju ili da se otvori obrt sukladno Zakonu o dadiljama, za što je u Istri nadležan Centar za socijalnu skrb Pazin – Obiteljski centar.

Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun, dodala je kako postoji i mogućnost sufinanciranja prema Programu mjera za poticanje poduzetništva, kojim se mogu sufinancirati početni troškovi poslovanja te druge dodatne potrebe, za što je u Proračunu planirano 90.000,00 kuna.

Na pitanje novinara odgovoreno je kako su u pedagoškoj godini 2018/19. upisana sva prijavljena djeca vrtićne dobi, ali je interes roditelja za upis djece jaslične dobi značajno bio veći tako da je s datumom 05.11.2018. godine ostalo neupisano 19 djece jaslične dobi.

Tekst Poziva nalazi se ovdje: https://www.pazin.hr/poziv-za-iskaz-interesa-za-obavljanje-djelatnosti-ranog-i-predskolskog-odgoja-i-obrazovanja-na-podrucju-grada-pazina/