Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Najava 43. susreta limenih glazbi Istre u Pazinu

Kao i svake godine, zadnje subote u mjesecu svibnju, tradicionalno se već 43 godine za redom, održavaju Susreti limenih glazbi Istre.

Svake godine susreti su u drugom mjestu, a ove godine, 26. svibnja 2018. godine, po treći put od davne 1976., kada su prvi susreti održani u Babićima kraj Umaga, domaćin 43. Susreta je Limena glazba Pazin. Prethodna domaćinstava u Pazinu bila su 1983. i 1993. godine.

Ove godine su se Limena glazba Pazin i Grad Pazin odlučili prihvatiti biti domaćinom Susreta, kako bi svečano obilježili 70.-u godišnjicu neprekidnog djelovanja Glazbe u gradu Pazinu, Istri i šire i 110. obljetnicu osnivanja tadašnje Hrvatske glazbe iz koje je kasnije nastala Limena glazba Pazin.

1908. godina se uzima kao godina osnivanja Limene glazbe Pazin, iako postoje neki dokumenti da prvo spominjanje Limene glazbe u Pazinu datira iz 1859 godine, te kasnije 1872 godine, od kada sa manjim prekidima djeluje. Između dva rata tijekom talijanske okupacije Istre, glazba, kao i mnoga hrvatska kulturna i ostala društva, prestaje sa radom radi zabrane djelovanja svega što je bilo hrvatsko. No, djelovala je talijanska glazba, a mnogi su glazbenici nastavili svirati u njoj. Nakon završetka rata, točnije 1948. godine, glazbari se ponovno okupljaju, te je time započelo kontinuirano djelovanje Glazbe sve do današnjih dana.

Kroz svoju je povijest, za svoju aktivnost, predani rad na njegovanju glazbene kulture, odgoju mladih naraštaja i iskazanom domoljublju, Glazba više puta odlikovana, nagrađivana ili su joj dodjeljena razna priznanja, pohvale, diplome i slično. Ističemo samo neke: “Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom”, “Plaketu prosvjetnog sabora kulture hrvatske”, “Nagradu 25.rujna” i dr.

Na Natjecanju puhačkih orkestara Hrvatske koje je 2002. godine održano u Novom Vinodolskom osvaja Zlatnu plaketu Hrvatskog sabora kulture u “B kategoriji” u jakoj konkurenciji 14 glazbi iz svih krajeva Hrvatske.

Limena glazba Pazin može se pohvaliti, da je do sada nastupala na svim Susretima Limenih glazbi Istre, od samoga početka 1976., godine.

Ove godine, u Pazinu nastupa 18 orkestara iz Hrvatske, Slovenije i Italije, sa više od 600 glazbenika.

Početak službenog dijela je predviđen u 14:30 sati, kada bi se započelo sa mimohodom glazbi od Osnovne škole do gradskog trga. U 15:30 sati počinje koncertni dio programa na Trgu slobode, kada će svaka glazba predstaviti svoj program u trajanju 10-ak minuta. Prije samog koncertnog dijela, nakon izvođenja triju državnih himni, svi izvođači će odsvirati zajedničke kompozicije Krasna zemljo, Istro mila, te marša Mitterburgerin (Pazinka), koji je za tu prigodu skladao mladi i perspektivan dirigent pazinske Limene glazbe, Aldo Foško.

Redoslijed nastupa na 43. susretu Limenih glazbi u Pazinu:

 1. Limena glazba Pazin
 2. Kulturno društvo Pihalni orkestar Izola
 3. Gradski orkestar Labin
 4. Puhački orkestar Lovran
 5. Kulturno društvo Pihalni orkestar Marezige
 6. Pihalni orkester Piran – L’orchestra di fiati di Pirano
 7. Puhački orkestar Grada Pule
 8. ŽKUD  Renato Pernić Roč – Limena glazba Roč
 9. Glazbeno društvo Spinčići, Kastav
 10. Limena glazba KUD-a Matka Laginje Sv.Lovreč Pazenatički
 11. Limena glazba ZT Tar – Banda d’ottoni della Comunita’ degli Italiani di Torre
 12. Limena glazba ZT Vižinada – Banda d’ottoni Visinada
 13. Puhački orkestar Naša Sloga Babići
 14. Limena glazba Mon Perin Bale – Banda d’ottoni Mon Perin Valle
 15. Limena glazba ZT Buje – Banda d’ottoni della Comunita’ degli Italiani di Buie
 16. Limena glazba GD Sokol Buzet
 17. Pihalni orkester Breg, Dolina
 18. Limena glazba Rovinj – Banda d’ottoni Rovigno

 

 

 

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.