Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Na proljeće kreću prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja najavljeno je da na proljeće kreću prijave za dugo očekivanu energetsku obnovu obiteljskih kuća koju provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nacrt Izmjena i dopuna Programa energetske obnove obiteljskih kuća trenutno je na javnom savjetovanju koje traje  do 30. siječnja 2020. godine te su pozvani svi građani da se uključe u raspravu i daju svoje prijedloge putem portala eSavjetovanja, uz prethodnu registraciju.

Donošenje Programa ujedno je i preduvjet za raspisivanje poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Dakle, javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća još nije objavljen, ali se planira krajem ožujka ove godine.

 

Za financiranje provedbe ovog Programa u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati će se iznos od 142 milijuna kuna.

Socijalno ugroženim građanima će se mjere energetske učinkovitosti financirati u 100%-tnom iznosu, dok će za sve ostale stopa sufinanciranja biti jednaka i iznositi 60%, a ostatak iznosa će građani osigurati iz vlastitih izvora.

 

Na javni poziv bit će moguće prijaviti energetsku obnovu obiteljske kuće u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te ima najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2. Obiteljska kuća mora biti zakonito izgrađena odnosno legalna, a mogućnost prijave ovisit će i o energetskom razredu objekta. Na javni poziv moći će se prijaviti obiteljske kuće iz kontinentalne Hrvatske energetskog razreda D ili niže, odnosno obiteljske kuće iz  primorske Hrvatske energetskog razreda C ili niže.

 

Programom se predviđa poticanje sljedećih aktivnosti:

 • povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora:
  • energetska obnova vanjskog zida, stropa, poda, krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući npr. hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i dr. – detalji se propisuju u javnom pozivu);
  • zamjena stolarije ovojnice grijanog prostora novom;
 • cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sljedećih sustava za korištenje OIE:
  • sustavi s sunčanim toplinskim pretvaračima;
  • sustavi na drvnu sječku/pelete;
  • dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda;
  • fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.

 

Detaljan sadržaj dokumentacije potrebne za prijavu na poziv bit će također propisan u samom tekstu javnog poziva dok obavezna dokumentacija za prijavu minimalno uključuje:

 • Izvješće o energetskom pregledu i energetski certifikat i detaljnu ponudu izvođača radova za provedbu mjera specificiranih u izvješću o energetskom pregledu. Navedenim dokumentima potvrđuje se zadovoljavanje tehničkih uvjeta propisanih u javnom pozivu;
 • U slučaju ugradnje fotonaponskih sustava, potreban je glavni projekt, u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (Narodne novine, br. 112/17, 34/18, 36/19 i 98/19);
 • Fotodokumentaciju postojećeg stanja;
 • Dokaze o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine – vrste ovih dokaza detaljno se raspisuju u javnom pozivu.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike