Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Na Lindaru proslava Mohorove

mohorova_2016_plakatTradicionalna proslava pučke fešte Mohorove u Lindaru ove se godine održava od 15. do 17. srpnja. Program Mohorove 2016. sastoji se od sportsko-rekreativnog programa, društveno zabavne večeri te kazališne večeri U Lindaru gradu na lindarskoj Forteci uz predstavu “Rinimo ga naprid”. U organizaciju programa uključeni su svi Lindarci, a programi su namijenjeni i prilagođeni svim uzrastima – od najmlađih do najstarijih.

Sažetak programa Mohorova 2016.:

Petak,  15. srpnja 2016. :

  • Retro cocktail party – DJ Retro
  • Uz razne promotivne cijene u ponudi se mogu naći kokteli svjetskog glasa za sve nepce
  • Malonogometni turnir – razigravanje po skupinama

Subota,  16. srpnja 2016. :

  • Kazališna večer U Lindaru gradu: Rinimo ga naprid – Istarsko narodno kazalište-Gradsko kazalište Pula.
  • Glazba uživo

Nedjelja,  17. srpnja 2016. :

  • Nogometni turnir –poluzavršnica i završnica
  • Lindarska olimpijada najmlađih
  • plesna zabava uz Riballta band

Sportsko – rekreativni program Mohorove 2016. organiziran je od strane članova Sportskog društva Lindar i Boćarskog kluba Lindar. Sastoji se od tradicionalnog malonogometnog turnira te poligona sa igrama za najmlađe lindarce – Lindarske olimpijade, te Biciklijade za najmlađe.

Tradicionalni malonogometni turnir počinje u nedjelju u 14:00 razigravanjem po skupinama.  Polufinale je na redu oko 18:00 sati, te se kraj turnira i proglašenje pobjednika planira oko 20:00 sati. Ove se godine očekuju momčadi iz okolice Gračišća ,  Trviža,  Cerovlja,  Sv Petra,  Tinjana te domaćin Lindar.

Uz malonogometni turnir,  na lindarskom igralištu i boćalištu biti će postavljeni i poligoni za dječje igre. Igre će se igrati usporedno sa trajanjem malonogometnog turnira.
Podijeljeni u nekoliko grupa, djeca će skakati u vrećama, povlačiti uže, te igrati timske igre kao što su graničar,  Zakači magarca za rep i slično.

Ove je godine u program Mohorove pridodana nova aktivnost koja će se odvijati u petak 15. 07. 2016 iza stare škole. Do sada je taj termin bio rezerviran za glazbeni susret alternativnih bendova. Međutim, ove će se godine odvijati aktivnost totalno različitog sadržaja. Riječ je o eventu pod nazivom Summer cocktail party. Naziv je kreativna tvorenica koja objedinjava glazbu te koktele koji će upotpuniti veselo druženje.

Za atmosferu 80“ i 90“ pobrinut će se DJ Retro čiji će program trajati cijelu večer. Gosti će uživati u ležernoj atmosferi koja će biti obogaćena detaljima Disco ere te će moći kušati najbolje svjetske koktele te koktel domaćina koji je osvojio lanjske goste Kapetan Lazarić. Kokteli, kao i ostala pića biti će po promotivnim cijenama u duhu recesije.

U subotu 16.7. s početkom u 21:00 sat na lindarskoj forteci održat će se osme kazališne večeri U Lindaru gradu u sklopu kojih ove godine gostuje predstava Rinimo ga naprid Istarskog narodnog kazališta – gradskog kazališta Pula (redatelj: Jasminko Balenović). Ovom predstavom čakavska scena istarskog narodnog kazališta čini iskorak u propitivanju čakavskog govora na pozornici. Naime, nakon obrada klasičnih drama – na Čakavskoj sceni postavlja se suvremena predstava u kojoj se zbiva “danas”. To je komedija koja se vrti oko politike i političara, ali govori o čovjeku. Komedija o nama, našim vrlinama i manama, slabostima i ambicijama, ljubavima i preljubima, sa zgodama i nezgodama koje se događaju svima nama. Pa onda zašto ne bi i političarima ? I oni su samo ljudi, zar ne ?

Održavanje kazališne večeri u sklopu Mohorove započelo je gostovanjem Furbaćone Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula 2009. godine, a ove će se godine održati po sedmi put. Ispred župne crkve, na lindarskoj forteci,  prethodnih su godina gostovale glumačke ekipe i glumci Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula sa predstavama FurbaćonaLindarski kaban, Priče koje valja pripovijedati i Oštarica Mirandolina, članovi Buzetskog pučkog teatra sa predstavom Kako laglje van iz Europe, te teatar scena iz Rijeke sa predstavom Europski Nakurnjak koja je proglašena najboljom amaterskom predstavom Primorsko – Goranske županije na 1. Smotri amaterskih kazališta Primorsko Goranske županije održanoj početkom ožujka 2015. godine. Prethodne je godine na lindarskoj Forteci publiku zabavila predstava INK Pula predstavom Priče koje valja pripovijedati koju je pogledalo više od 300 gledaoca.

Važno je istaknuti temeljne koncepte kazališnih večeri U Lindaru gradu… Obzirom na specifičnost lindarskog čakavizma ili cakavizma (prema inačici ca koja u Lindaru mijenja ča),  prve predstave koje su bile ugošćene na lindarskoj Forteci (INK Pula – FurbaćonaLindarski kaban) odigrane su na lindarskoj cakavici. Sve su predstave nakon toga odabirane na temelju uporabe i korištenja čakavskog narječja, s ciljem očuvanja i isticanja važnosti dijalekta, ali i približavanja kazališne kulture široj javnosti. Sve su prethodno navedene predstave, zahvaljujući svojim zanimljivim dosjetkama, komičnim zapletima i angažmanu glumaca ali i svih Lindaraca, prethodnih godina zabavljale ne samo Lindarce već i brojne goste čiji broj iz godine u godinu sve više raste (2014. godine predstavu Europski nakurnjak pogledalo je više od 400 posjetitelja!)

Tradicionalna plesna zabava uz Riballta Band predviđena je za nedjelju, 17. srpnja 2016. Fešta započinje u 22:00 sati.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.