Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Ministrica Gabrijela Žalac u Pazinu najavila skorašnje europske izbore u sklopu natjecanja Euroscola za srednje škole Istarske županije

Jučer (26.11.2018.) je u pazinskom Spomen domu sjedinjenja i slobode održano natjecanje Euroscola za srednje škole Istarske županije i druženje u sklopu kampanje ovajputglasam.eu te je održana tribina pod nazivom „Što Europa čini za mene?“ na kojoj su sudjelovali Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, istarski župan Valter Flego i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Tribina „Što Europa čini za mene?“

U zanimljivoj raspravi u kojoj su srednjoškolci postavljali brojna pitanja istaknuto je kako je prosječna izlaznost na izbore za Europski parlament iznosi 43%, dok je u Hrvatskoj prilikom jedinih izbora u kojima je sudjelovala 2014. taj postotak bio mnogo niži, odnosno svega 25%. Rečeno je to jučer u Pazinu na predstavljanju internetske stranice ovajputglasam.eu. Stranica je pokrenuta u okviru kampanje za izbore za Europski parlament koji će se održati krajem svibnja iduće godine. Europa je suočena s izazovima migracije, nezaposlenosti mladih, klimatskih promjena te prijetnji demokraciji.- Izlaznost je bila posebno loša među mladima gdje je – u dobnoj skupini od 18 do 24 godina – na biralištima bilo njih samo 13%“, rekla je Simeonova Staničić.

Kampanjom Ovaj put glasam Europski parlament želi promijeniti ove brojke, mobilizirati građane i osvijestiti važnost izbornog procesa. Europski parlament pokrenuo je internetsku stranicu www.ovajputglasam.eu  kao središte svoje nestranačke institucionalne kampanje uoči predstojećih europskih izbora. Time je građanima EU-a ponudio alat kojim svoju okolinu mogu potaknuti na izlazak na birališta, u svibnju 2019. godine. Kampanji se već pridružilo više od 93.000 ljudi u europskim članicama te više od 2.300 u Hrvatskoj.

Mladi u Hrvatskoj pozitivno gledaju na naše članstvo u Europskoj uniji. Ipak na europarlamentarne izbore 2014. godine izašli su u malom postotku. Uz internetsku stranicu, Europski parlament pokrenuo je novi višejezični portal “Što Europa čini za mene” koji sadrži brojne, lako pregledne dokumente s primjerima pozitivnog učinka Europske unije na živote građana.

Tribina „Što Europa čini za mene?“

Informiranje i angažiranje u europskom procesu te izlazak na izbore izrazito su važni u tom kontekstu, a ministrica Žalac istaknula je kvalitetnu kohezijsku politiku koju provodi Hrvatska. Žalac je rekla da su europski fondovi važni za realizaciju projekata u Hrvatskoj jer je naša zemlja ulaskom u Uniju postala korisnik europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ocijenila je da je Europa iznimno važna za građane jer, kako je rekla, “upravo europske politike utječu na rast, razvoj i zapošljavanje” te je važno da Republika Hrvatska ima svoje zastupnike u Europskom parlamentu.

Istarski župan Valter Flego poručio je mladima kako je pogrešno razmišljanje o Bruxellesu kao nekom dalekom mjestu, nevažnom za njihove živote i budućnost. Iznio je nekoliko pozitivnih primjera velikih projekata koji su utjecali na istarsku svakodnevnicu, a povezani su s Europskom unijom poput izgradnje drugog kraka istarskog Ipsilona, izgradnje pulske bolnice, projekt navodnjavanja u Poreču, projekata energetske učinkovitosti u školama itd. Napomenuo je kako je na području Istarske županije do sada provedeno 830 projekata čija je vrijednost za istarske korisnike 356 milijuna eura. Od toga je, dodao je, Istarska županija provela 71 projekt ukupne vrijednosti 26,5 milijuna eura.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, kao dobar primjer povlačenja europskog novca istaknuo je projekt “Kultour Spirit ” pomoću kojeg će revitalizirati najstariji di Pazina, najavio je skorašnju izgradnju poduzetničkog inkubatora kojim će se dati prostor za sedam prostorno-funkcionalnih jedinica, od kojih je pet ureda za poduzetnike, ured voditelja te višenamjenska sala. Najavio je i skorašnje rezultate natječaja Fonda za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede na koji je kandidiran projekt rekonstrukcije pazinskog vrtića te uvođenje širokopojasnog interneta do 2020. godine. Istaknuo je da se brojni projekti po karakteru koje provodi Grad Pazin odnose na cjelokupni prostor Središnje Istre.

 

Pazinski i pulski gimnazijalci putuju u Strasbourg

Euroscola je redoviti godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola u dobi od 16 do 18 godina, iz svih država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima. Učenici iz Hrvatske u programu sudjeluju od hrvatskog članstva u Europskoj uniji 2013. godine.

Učenici iz svih 28 država članica Europske unije predstavljaju svoje škole na kvalifikacijskim prednatjecanjima u vlastitim državama, a najuspješniji među njima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta učenici sudjeluju u simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu te glasaju o odlukama vezanim uz aktualna pitanja iz europske prakse, prilikom čega imaju i priliku vježbati svoje vještine stranih jezika.

Na natjecanju Euroscola za srednje škole Istarske županije nastupilo je šest istarskih srednjih škola, a Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin te Gimnazija Pula putuju u Strasbourg. Od ostalih škola nastupili su rovinjska Srednja škola Zvane Črnje, Mate Balote Poreč, Vladimir Gortan iz Buja te Pazinski kolegij – klasične gimnazije.
U radu žirija su sudjelovali Simeonova Staničić , Patricia Percan, pročelnica županijskog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, Jelena Batelić iz labinske udruge za mlade Alfa Albona te Helga Može Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.