Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Ministar Jovanović u posjetu Kampu mladih matematičara u Pazinu

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je u petak (24.8.2012.) u Pazinu za posjeta Kampu mladih matematičara da je takav rad s mladim nadarenim ljudima, kojima se omogućuje da prošire svoje znanje, ”sjajan” i vrlo važan.

Voditelji kampa, članovi Udruge mladih nadarenih matematičara ”Marin Getaldić” upoznali su ministra s radom u kampu u kojem su najbolji mladi matematičari iz svih krajeva Hrvatske. U kampu se rješavaju zadatci koji se obično ne uče u školi, a studenti pomažu srednjoškolcima da ovladaju novim znanjima i upoznaju se sa zadatcima s kojima se u redovitoj nastavi neće imati prilike susresti.

”Ovakav način rada vrlo je važan, a ovo što radi Udruga ”Marin Getaldić” je sjajno. Bilo bi dobro da udruga ima ispostave po cijeloj Hrvatskoj”, rekao je ministar Jovanović tijekom boravka u Kampu mladih matematičara koji se održava u Pazinskome kolegiju – Klasičnoj gimnaziji.

Ministarstvu se zamjera da ne posvećuje dovoljnu pozornost pobjednicima Matematičke olimpijade, pa vas pozivam, ali i druge koji se bave znanstvenim disciplinama, da predložite načine na koje bi trebalo vrednovati one koji postižu izvrsne rezultate na olimpijadama i međunarodnim natjecanjima iz matematike i drugih prirodnih predmeta, rekao je.

Na susretu s mladim nadarenim matematičarima osvrnuo se i na sve lošije rezultate iz matematike na državnoj maturi. ”Očito je da mnogi ne razumiju koliko je matematika, zapravo matematički način razmišljanja potreban u svakodnevnom životu. Zato učenje, zapravo razumijevanje matematike treba poticati još u osnovnoj školi”, rekao je ministar Jovanović.

Boravak u Pazinu i posjet Kampu mladih matematičara ministar Željko Jovanović iskoristio je i za obilazak prostorija u kojima djeluje Pazinski kolegij – Klasična gimnazija. S radom te gimnazije upoznao ga je njezin ravnatelj Alejandro Castillo Jimenez. Preuzeto s www.mzos.hr