Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Ljetni kamp matematičara u Pazinskom kolegiju

U organizaciji udruge Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“, u Pazinu je otvoren Ljetni kamp mladih matematičara 2010., središnje mjesto ljetnog okupljanja najboljih srednjoškolskih matematičara i nastavnika u Hrvatskoj.

Trajanja od 15. do 23. kolovoza u prostorima Pazinskog kolegija – klasične gimnazije, kamp je zamišljen kao inkubator ideja, razmjene iskustava i kontakata tijekom školskih praznika, koji će u ovogodišnjem izdanju okupiti 30 učenika i nastavnika. Uz nazočnost niza uglednih domaćih i međunarodnih predavača, u sklopu kampa je organiziran niz predavanja, natjecanja i druženja za učenike i nastavnike.

Cilj kampa je priprema mladih nadarenih matematičara za nacionalna i međunarodna natjecanja iz matematike; druženje i umrežavanje učenika sa sličnim interesima i ljubavlju prema matematici, kako bi se kroz godinu međusobno motivirali i zajednički otkrivali nove matematičke ideje; poticanje sudionika na stjecanje znanja te podizanje svijesti o važnosti matematike u razvoju suvremenog društva; stručno usavršavanje nastavnika matematike; te promicanje nastave matematike unapređivanjem nastavnih metoda i sredstava te primjenom modernih tehnologija u nastavi matematike.
„Kamp okuplja najbolje srednjoškolske matematičare i nastavnike pružajući im priliku da kroz druženje proučavaju napredne i nesvakidašnje matematičke teme u izazovnom i zabavnom okruženju,“ pojasnio je tajnik udruge Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“, Igor Čanadi.

Za učenike će svaki dan tijekom trajanja kampa biti ispunjen s četiri različita predavanja – po jedno za svaki razred. Na svakom će predavanju sudjelovati desetak učenika, što će omogućiti visoku interaktivnost i prilagođenost predavanja polaznicima. Predavanja će obuhvatiti pregršt tema primarno orijentiranih na natjecateljsku matematiku, dok će velika pažnja biti posvećena rješavanju zadataka.

U večernjim će satima kroz tjedan biti organizirano po jedno znanstveno-popularno predavanje za učenike i nastavnike, a predavati će ugledni domaći i međunarodni znanstvenici; Dr. Sc. Bojan Žagrović, svjetski poznati znanstvenik iz biofizike, Korado Korlević, poznati hrvatski astronom, voditelj zvjezdarnice Višnjan i najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena, prof. Dr. Sc. Silvio Hrabar sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Doc. Dr. Sc. Mislav Ante Omazić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Predavači iz udruge „Marin Getaldić“ su vrhunski bivši matematički natjecatelji, osvajači medalja na olimpijadama, s opsežnim iskustvom rada s nadarenim matematičarima. Među njima se ističu Petar Sirković, Nikola Adžaga, Ivo Božić, Petar Bakić i mnogi drugi.

U suradnji s vanjskim suradnicima, organizatori su za nastavnike pripremili niz radionica putem kojih ih se želi upoznati s prednostima korištenja informacijskih tehnologija u svakodnevnom radu. Udruga „Normala“predstavit će rješenje GeoGebre, alat koji omogućava interaktivni prikaz geometrijskih ideja na računalu. Alen Rakipović, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva održati će predavanje o rješenju Wolfram Mathematixa, alatu za računanje, modeliranje, simulaciju, vizualizaciju i razvoj matematičkih ideja. O kolaborativnim alatima govorit će Igor Čanadi, tajnik udruge Mladi nadareni matemaričari „Marin Getaldić“, dok će predsjednik udruge Ivan Kokan predavati o LaTeXu, jeziku za prijelom teksta koji sadrži veliku količinu matematičkog pisma.

Ljetni kamp mladih matematičara organizira udruga Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“ koja okuplja bivše matematičke natjecatelje sa zajedničkom željom za prenošenje znanja mlađim generacijama i popularizacijom matematike. Misija je Udruge primijeniti novi pogled na rad s mladim nadarenim matematičarima koji se temelji na inovativnim idejama, mladim ljudima i prijateljstvu. Aktivnosti i ideje udruge prepoznali su mnogi, a između ostalih i Predsjednik Republike g. Ivo Josipović, Agencija za odgoj i obrazovanje, IBM, Coca Cola, Ericsson Nikola Tesla, Calyx te Hrvatski savez informatičara; stoji u priopćenju.

Barkun.hr , 16.08.2010.