Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Deveti Festival fantastične književnosti

Deveti Festival fantastične književnosti, s bogatim, atraktivnim i raznolikim međunarodnim književnim programom, održava se u petak i subotu, 20. i 21. kolovoza u Pazinu i Višnjanu, uz sudjelovanje tridesetak pisaca znanstvene fantastike iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Pazinski Festival fantastične književnosti je književna manifestacija posvećena žanrovima spekulativne fikcije: znanstvenoj fantastici, fantasyju i nadnaravnom hororu; s dva osnovna cilja: predstaviti aktualnu godišnju produkciju knjiga ovoga žanra u Hrvatskoj i susjednim zemljama, te poticati žanrovsku književnu obradu tema iz istarske povijesne, kulturne, mitološke i legendarne, etnografske, prirodne i znanstvene baštine. Festival se održava od 2002. godine, a od 2006. godine Festival ima temu na koju se raspisuje književni natječaj s kojega se najbolje priče objavljuju u festivalskoj zbirci kratkih priča. Nakon ranijih godina obrađenih tema o vampirima, staroslavenskim bogovima, divovima i dinosaurima, ove su godine tema Festivala zvijezde, a ovogodišnja festivalska zbirka u kojoj je objavljeno 16 priča nosi naslov “Priče o zvijezdama”.

Prva književna večer Festivala fantastične književnosti, kada će se predstaviti aktualna žanrovska produkcija iz Hrvatske i susjednih zemalja, održava se u petak, 20. kolovoza s početkom u 20.30 sati ispred drevnog pazinskog Kaštela. Na ovoj večeri predstavljamo nagrađeni fantasy roman za djecu “Pegazari” Ivane D. Horvatinčić; zbirku priča “Cabron” Irene Rašeta; zbirku priča “Mit o Heleni” i hrvatsko-bosanskohercegovačko-srbijansku zbirku priča “Fan(tom)” autora odnosno urednika Adnadina Jašarevića; bujajuću riječku žanrovsku scenu, fanzin “Eridan”, zbirku priča “Laboratorij fantastike 009″ i novu nacionalnu nagradu za SF književnost predstavljaju Irena Hartmann i Zoran Krušvar; dok će Aleksandar Žiljak predstaviti novu ediciju u hrvatskom žanrovskom izdavaštvu, Biblioteku UBIQ. Predstavljamo i zanimljiv fantasy roman “Torquata” autorice Iris de Corbavia, ovogodišnje konvencijske zbirke Istrakona i Sferakona, te nekoliko žanrovskih hitova iz Srbije: zbirku priča “Poslednja velika avantura” Pavla Zelića, roman “Kičma noći” Ota Oltvanjija i upravo objavljeni roman “Čovek koji je ubio Teslu” Gorana Skrobonje.

Drugog dana Festivala, u subotu 21. kolovoza, program seli u Višnjan, mjesto koje je zbog svoje čuvene Zvjezdarnice zasluženo privuklo pozornost ne samo znanstvenih, nego i književnih krugova, a i u festivalskoj zbirci “Priče o zvijezdama” odana je počast ovdašnjim astronomima i njihovim doista svjetskim dosezima. U subotu dakle u Višnjanu, kod Palače Sincich u 18.30 sati predstavljamo festivalsku zbirku “Priče o zvijezdama”, a u programu sudjeluju svi autori u zbirci objavljenih priča: Zoran Vlahović, Adnadin Jašarević, Sanja Tenjer, Jasmina Blažić, Boris Švel, Robi Selan, Igor Rendić, Danijel Bogdanović, Aleksandar Žiljak, Ernie Gigante Dešković, Milena Benini, Marko Fančović, Marina Jadrejčić, Mirko Grdinić, Dragana Stojiljković i Pavle Zelić. Šećer na kraju odnosno tematski književni epilog Festivala dogodit će se u 20 sati kod nove višnjanske zvjezdarnice na Tićanu, kada ćemo se zajedno s autorom Dejanom Šorakom prisjetiti njegovog romana “Ja i Kalisto” iz 2002. godine. Ovaj nagradom Sfera ovjenčani SF roman događa se u jednom izmišljenom istarskom gradu jako nalik Višnjanu, no osim te veze razlog da ga se danas ponovno podsjetimo je i njegovo skoro izlaženje u njemačkom prijevodu! Na Tićanu će pisci i uzvanici Festivala iz prve ruke, od Korada Korlevića, čuti i kraće predavanje o radu i uspjesima višnjanske Zvjezdarnice.

Ovogodišnji Festival fantastične književnosti organizira udruga Albus iz Pazina, u suradnji s Turističkom zajednicom središnje Istre, Pučkim otvorenim učilištem u Pazinu, udrugom Veliki mali čovjek iz Pazina, festivalom Sedam dana stvaranja, općinom Višnjan i Zvjezdarnicom u Višnjanu.