Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Lecima protiv prodaje alkohola mladima

Povjerenstvo za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih na prekjučerašnjem je zasjedanju odlučilo predložiti pazinskoj vlasti odnosno gradonačelniku nekoliko konkretnih akcija vezanih uz prevenciju konzumacije alkohola maloljetnih osoba na području Grada Pazina.

Predlažu tiskanje letaka i plakata kojima bi javnost upoznali s mogućnostima prijavljivanja prodaje alkoholnih pića i duhana maloljetnicima. Planiraju održati sastanke s predstavnicima gradskih ugostiteljskih objekata i trgovina koje prodaju alkoholna pića i(li) duhan, ne bi li ih dodatno upoznali sa zakonskim odredbama i potencijalnim kaznama te ukazali na opasnosti po djecu i mladež zbog nepridržavanja zakona.

Budući da se najveći dio problema vezanih uz alkohol dogada u ranim jutarnjim satima, predložit će da se jednokratna produženja radnog vremena ugostiteljskih objekata pažljivije odobravaju odnosno da se gradski odjel za gospodarstvo koji ih izdaje ubuduće prethodno konzultira s predstavnikom policijske uprave. Zaključci su doneseni s obzirom na uočeni trend zloupotrebe alkohola kod mladih.

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici povjerenstva, prihvaćen je godišnji izvještaj Savjetovališta za brak i obitelj, koje je tijekom prošle godine pohodilo 49 klijenata, s time da se s problemima sve češće javljaju mlade osobe. Savjetovalište je u jednom pazinskom srednjoškolskom razredu provelo preventivni program “Rano pijenje mladih i njegova prevencija”, koji osim niza radionica s učenicima uključuje i one s roditeljima. Program se pokazao uspješnim pa je predsjednica povjerenstva Ivanka Jop sugerirala da bi se ubudu će trebao provoditi za čitavu generaciju učenika.

Društvo Naša djeca je pak tijekom ožujka i travnja u svim četvrtim razredima pazinske i trviške osnovne škole provelo prevencijski program poremećaja u ponašanju “Rastimo zajedno”. Psihologinja Ljiljana Matošević-Levak pohvalila je pokretanje tzv. PATHS programa za razvijanje emocionalne inteligencije u djece, ali i izrazila zabrinutost za njegovo buduće financiranje. PATHS se provodi unutar sata razredne zajednice u prvim razredima pazinske osnovne škole.

Glas Istre, 30. lipnja 2011.