Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Javnim radovima do mednog puta

Danas (16.05.2012.) će 10-ak duže vrijeme nezaposlenih osoba početi postavljati 30-ak košnica za jednu od pet planiranih mednih točaka na području Kašćerge i Kršikle. Riječ je o javnim radovima koji će potrajati tri mjeseca i za koje je osigurano 181.400 kuna.

HZZO financira ove javne radove s 59.400 kuna, a istarski župan je odobrio 95 tisuća, dok će Pazin osigurati 12 tisuća, Općina Cerovlje pet tisuća te inicijator cijelog projekta Agropadova, s deset tisuća kuna. Osobe koje su angažirane za javne radove su s ovog područja središnje Istre.

Riječ je o nastavku lanjskih jesenskih aktivnosti kada je budžet bio veći pa je na pripremnim radovima radilo 40-ak osoba za uspostavu mednih točaka. To je put k osnivanju Centra za terensku edukaciju o uzgoju i njezi pčela. Da je takav centar potreban, zaključeno je nakon provođenja edukacije za zvanje pčelar prema europskim propisima koje je financijski poduprla Županija, a edukaciju iniciralo pazinsko Pčelarsko društvo Lipa. Do sada su educirane tri generacije od po 40 pčelara.

U sklopu Centra bilo bi pet mednih točaka-pčelinjaka čije lokacije zajednički definiraju Lipa i TZ središnje Istre. Osim u turističke svrhe, na tim mednim točkama budući bi pčelari obavljali praksu te bi nakon edukacije u potpunosti bili spremni za samostalno bavljenje pčelarstvom.

Radit će se i na drugim poslovima, kao što je sanacija opožarenih površina na Katunu Lindarskom. Na inicijativu općine Cerovlje uredit će se pješačka staza i vidikovac u Starom Draguću te okolica dvorca Belaj.

Na području Pazina uređivat će se Zarečki krov gdje Gradsko društvo Crvenog križa drži školu plivanja za osnovce, a udruga Veliki mali čovjek organizira vaterpolo utakmice. Radit će se i na stazi Dolinom mlinova koju, uz ostalo, u OŠ Vladimira Nazora koriste za Školu u prirodi te od Kamena do mosta Zarečje i azila za napuštene životinje očistiti šetnicu i ukloniti nakupine odbačenog materijala uz Pazinčicu. (S. BENIĆ, www.glasistre.hr) Ilustracija (arhiva)

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.