Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Izrađen peludni kalendar grada Pazina za 2021. godinu

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je temeljem mjerenja alergene peludi koja je tijekom 2020. godine  provodio u Pazinu izradio novi peludni plakat i kalendar za 2021. godinu. 

Peludni kalendar daje podatke o početku, trajanju i kraju polinacije pojedine biljne vrste u određenom razdoblju. Poznavanje peludnog kalendara pomaže u predviđanju vremena pojave simptoma alergija što omogućuje da se pravodobno uvede odgovarajući način liječenja. Izrađuje se za proteklu peludnu sezonu i razlikuje se od godine do godine, s obzirom na vremenske prilike. Meteorološki parametri koji najviše utječu na dinamiku pojave peluda u zraku su temperatura i oborine. Naglo zatopljenje potaknut će početak stvaranja i otpuštanja peluda u atmosferu, a u vrijeme oborina gotovo da ga i neće biti u zraku.

Program praćenja koncentracije peludnih zrnaca u zraku na području grada Pazina započeo je 1. siječnja 2017. godine. Uzorkivač za pelud smješten je na krovu Školsko gradske sportske dvorane u Pazinu.

Uzorci se uzimaju jednom tjedno, tijekom cijele godine. Na temelju tjednih preparata i s obzirom na najavljene meteorološke prilike Zavod za javno zdravstvo Istarske županije izrađuje peludnu prognozu i koncentracije peludi u zraku za slijedećih nekoliko dana koje za grad Pazin možete pogledati na: https://zzjziz.hr/index.php?id=159

Peludni kalendar grada Pazina za 2021. godinu možete pogledati ovdje:

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike