Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

I ove godine Pazin slavi Rujanske odluke

Mjesec rujan u pazinskom srcu ima posebno mjesto te ćemo ga ove godine i svečano obilježiti. U suradnji s Muzejom Grada Pazina, podsjećamo na važnost Rujanskih odluka donesenih 1943. godine u Pazinu.

Zbog nasilne fašizacije lokalnog stanovništva u razdoblju između dva svjetska rata, kapitulacija Italije u Drugom svjetskom ratu (8. rujna 1943. godine) kod većeg dijela stanovništva istarskog poluotoka dočekana je s oduševljenjem. Započinje masovni ustanak stanovništva u Istri, skidaju se fašistička obilježja po zgradama, razoružavaju se talijanski vojnici, a 13. rujna u Pazinu je održan skup na kojem je pročitan Proglas Okružnog narodnooslobodilačkog odbora (ONOO) za Istru pod nazivom ISTARSKI NARODE. Njime se poručuje da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati, te označava kraj fašističke vlasti u Istri. Spomenuti Proglas bio je znak ustanka protiv državne (fašističke) vlasti, no jasno je dao do znanja međunarodnoj zajednici kakve su namjere i ciljevi narodnooslobodilačkog pokreta u Istri i šire.

Dana 20. rujna 1943. uslijedio je proglas HRVATSKI NARODE kojim ZAVNOH potvrđuje odluku ONOO-a za Istru o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i drugih krajeva Hrvatskoj.

U Pazinu je 26. rujna 1943. održan sabor na kojem je izabran privremeni Pokrajinski narodnooslobodilački odbor za Istru te potvrđena odluka o odcjepljenju od Italije i sjedinjenju s Hrvatskom i Jugoslavijom. Donesene su i odluke o ukidanju talijanskih fašističkih zakona, o promjeni nasilno potalijančenih prezimena, imena i toponima, o otvaranju hrvatskih škola, o hrvatskom jeziku u crkvi, o priznavanju nacionalnih prava talijanskoj manjini u Istri te o povratku u Italiju Talijana doseljenih nakon 1918. radi odnarođivanja Hrvata.

Ovime borba za hrvatsku Istru u granicama nove Jugoslavije nije završena, no Rujanske odluke svakako predstavljaju veliku prekretnicu u novijoj hrvatskoj povijesti.

40 GODINA OD IZGRADNJE SPOMEN DOMA SJEDINJENJA I SLOBODE U PAZINU

U sklopu obilježavanja Rujanskih svečanosti, 26. rujna 1981. održano je svečano otvorenje Spomen doma sjedinjenja i slobode u Pazinu. Ideja o njegovoj izgradnji javila se još 1967. godine, a godinu dana kasnije osnovan je Fond za izgradnju Spomen doma. Godine 1973. postavljen je kamen temeljac, a gradnji se pristupilo 1979. godine.

Izgrađen je po projektu arhitekta Ivana Filipčića, a radove je izvela tvrtka Hidroelektra iz Zagreba. Za stručni nadzor i kao kooperanti angažirane su lokalne tvrtke (Učka Konzalting, Građevinsko poduzeće Vladimir Gortan, PIN Pazin).

Spomen dom je izgrađen kao mjesto sjećanja na slavne dane borbe za sjedinjenje i slobodu, ali i kao mjesto novih susreta, ideja i kreativnosti, a svojim arhitektonskim rješenjima predstavlja značajan iskorak tadašnjeg vremena.

Program obilježavanja: Plakat Rujanske svečanosti

 

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike