Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grade sretan ti 1040. rođendan!

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina u pazinskom Kaštelu

Grad Pazin ove godine slavi 1040 godina od prvog pisanog spomena pazinskog Kaštela – Castrum Pisinum. Tome u čast ispred pazinskog Kaštela premjereno je izvedena koračnica „Pazin gradu“, M. B. Rašana koja je upravo za tu priliku glazbeno aranžirana pod vodstvom dirigenta i aranžera Alda Foška, a izvela ju je pazinska Limena glazba. Još jedno glazbeno iznenađenje bila je i maestralna izvedba himne Republike Hrvatske i Istarske županije  u interpretaciji Radojke Šverko u pratnji prof. Vladimira Babina.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina održana je u pazinskom Kaštelu. Ovoj okrugloj obljetnici prisustvovali su uz gradonačelnicu Suzanu Jašić i njenog zamjenika Dragana Družetu, te predsjednicu Gradskog vijeća Grada Pazina Ennu Peroš kao i vijećnike i vijećnice, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu Ivan Bubić, saborske zastupnice Sandra Benčić, Katarina Nemet te saborski zastupnici Emil Daus i Marin Lerotić, te zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika, gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina te brojni uzvanici i gosti. Povodom važne obljetnice u Pazinu su boravile i delegacije Općine Gevgelija iz Makedonije predvođena dr. Patrickom Mathom, te delegacija Općine Jablanica predvođena općinskim načelnikom Damirom Šabanovićem iz Bosne i Hercegovine.

Pozdravni govor uputila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Pazina, Enna Peroš pritom se osvrnuvši na rad Gradskog vijeća. Istaknula je kako je u središtu djelovanja Gradskog vijeća „građani i građanke i njihove potrebe. Uvažava se različitost perspektiva, interesa i potreba različitih dionika u zajednici te je fokus na osiguravanju pravednosti, jednakih šansi i uvjeta i opće dobrobiti“ pritom zahvalila odborima, komisijama, povjerenstvima i savjetodavnim tijelima Gradskog vijeća na trudu i doprinosu. Također, istaknula je i neke od povijesnih odluka koje su donesene na sjednicama Gradskog vijeća poput „Odluka o osnivanju Doma za starije osobe Pazin“, „Odluka o osnivanju novog Dječjeg vrtića „Veli Jože“ Pazin“ te „Odluka o uključivanju Grada Pazina u Program društveno poticajne stanogradnje (POS)“ i najsvježije, „Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o uređenju prometa na području Grada Pazina“. U protekloj godini Gradsko vijeće podržalo je  i prvi Lokalni program za mlade u Pazinu 2023. – 2027.,  koji već daje odlične rezultate. Zaključno je čestitala svim vijećnicama i vijećnicima na uspješnom radu i suradnji.

Gradonačelnica Jašić u svom govoru osvrnula se na  protekle dvije godine mandata te istaknula neke od značajnih pokrenutih projekata poput utvrđivanja Urbanog područja Pazin koje čine Grad Pazin i općine Gračišće, Cerovlje i Sv. Petar u Šumi na čijem području će se provoditi Mehanizam teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), izrađen je Plan razvoja grada Pazina 2021-2027., kao i Strategija upravljanja imovinom Grada Pazina 2023-2029., a u izradi je i Registar imovine koji će prema najavi gradonačelnice po prvi puta sveobuhvatno i transparentno iskazati imovinu. U procesu je i priprema jedne zgrade POS-a na Starom Pazinu, a namjera Grada Pazina je širiti stambene zone na području Foškića-Lešća i Dubravica, dok je u izradi dokumentacija za poduzetničku zonu Pazinka III. Gradonačelnica je najavila i projekt Centra za razvoj kulturnih i kreativnih industrija kao podrška filmskoj i audio-vizualnoj djelatnosti, IT sektoru….

Osvrnula se i na projekte za naše najmlađe poput rekonstrukcije i dogradnje novog objekta dječjeg vrtića „Veli Jože“ koji će sljedeće godine primiti 8 skupina djece jasličkog i vrtićkog uzrasta, a početkom srpnja otvara se i rekonstruirani objekt dječjeg odmarališta u Špadićima u Poreču. Od ostalih projekata u planu je i prijava dogradnje matične zgrade osnovne škole koja bi trebala omogućiti prostore i glazbenom odjelu, a u fazi projektiranja je i novi objekt osnovne škole u Trvižu s pripadajućim vrtićem.

Početkom 2024. godine očekuje se i početak rada Doma za starije osobe. Kontinuirano se ulaže u sport, udruge, omogućavanje dodatnih sadržaja za djecu i učenike…zaključno gradonačelnica je zahvalila na kritikama, pohvalama i motivaciji koju neprestano dobiva od svojih sugrađana i sugrađanki.

Obilježavanje Dana Grada nastavilo se dodjelom priznanja i nagrada za zasluge i doprinos na određenom području ili djelatnosti.

Vesni Rusijan dodijelila se PLAKETA GRADA PAZINA, kao znak priznanja za dugogodišnji predani rad kojim je unaprijedila rani i predškolski odgoj na području grada Pazina te za njenu drugu veliku strast – a to je razvoj psihologije kao znanosti. Nagrađena je profesorica psihologije koja je dio profesionalnog vijeka provela i predajući na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Puli – Odsjeku Psihologije, a uza sve to rado volontira u brojnim udrugama te je aktivna članica istarskog tima za psihološke krizne intervencije, autorica je i niza stručnih članaka o predškolskom odgoju i psihologiji, a od 2006. godine ponosna je UNICEFO-va mentorica iz područja prevencije vršnjačkog nasilja. Ovo je samo dio njezine biografije – a gospođa Rusijan koju mnogi znaju kao ravnateljicu Dječjeg vrtića „Olga Ban“ i koja tu dužnost obnaša od 1995. godine – dakle punih 28 godina, početkom rujna odlazi u zasluženu mirovinu.

PLAKETA GRADA PAZINA dodijelila se gospodinu Vinku Stihoviću, posthumno kao znak priznanja za dugogodišnji rad u području prosvjete te za brojne aktivnosti na unaprijeđenu i zalaganju za položaj umirovljenika na području Grada Pazina. Pokojni gospodin Stihović cijeli je život nesebično pomagao ne samo mladim naraštajima kao učitelj geografije i povijesti, već je neprocjenjiv njegov doprinos zalaganja za umirovljenike s područja Pazinštine – od inicijatora osnivanja ogranka Hrvatske stranke umirovljenika do aktivnog člana u Nadzornim, školskim i gradskim odborima, pa do člana Katedre Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin. Iako nije s nama od srpnja 2022. godine njegova ostavština zauvijek će živjeti u našim sjećanjima

NAGRADA GRADA PAZINA dodijelila se Matanu Kataliniću, kao znak priznanja za iznimne rezultate u kickboxingu i takewon-do-u u 2022.godini, a čime je doprinio promociji Grada Pazina. Matan je učenik Strukovne škole Pula, smjer tehničar nutricionist, član Hrvatske kicboxing reprezentacije i član Hrvatske reprezentacije u taekwondou. Član je kicboxing kluba „Planet Sport“ iz Pule, pod vodstvom profesora Edija Viškovića. Donosimo samo nedavne prošlogodišnje Matanove sportske uspjehe: u listopadu osvaja 5. mjesto na WAKO Svjetskom kupu održanom u Italiji, u kategoriji light kontakt, u lipnju osvaja 3. mjesto na WAKO Svjetskom kupu u Budimpešti, također kategorija light kontakt, u ožujku 2022. osvaja 1. mjesto na Hrvatskom prvenstvu u kickboxingu održanom u Popovači…

POVELJA GRADA PAZINA, dodijelila se gospodinu Klaudiju Sinkoviću, kao znak priznanja za dugogodišnji rad i aktivnosti na društveno političkom i  gospodarskom polju, a kojima je utjecao na kvalitetu života građana i građanki Pazina.  Gospodin Sinković je jedan od glavnih nositelja razvoja i promotora tehnologije peradarske proizvodnje kao grane stočarstva u bivšoj tvornici Puris. Njegov doprinos zabilježen je i u društveno-političkim organizacijama u Općini i Gradu Pazinu, krajem 80-tih obnašao je i dužnost predsjednika Općine Pazin u čijem mandatu je održano i Europsko prvenstvo u boćanju 1989., a sudionik je i Domovinskog rata te jedan od osnivača Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine.

POVELJA GRADA PAZINA dodijeljena je umirovljenom zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe u Pazinu – SERĐU ŠILIĆU, za iznimni doprinos na promociji vatrogastva, te cjelokupnog razvoja sustava civilne zašite na području grada Pazina i šire. Kroz svoju vatrogasnu karijeru, gospodin Šilić – inače u mirovini od travnja ove godine, započeo je kao vatrogasac u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pazin a od 2006. godine – punih 17 godina obnašao je funkciju zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Pazin i Zapovjednika Područne vatrogasne zajednice Pazin. U svojoj karijeri prolazi kroz razne tehničke i vatrogasne intervencije – a bio je i jedan od rukovoditelja intervencija na poplavom pogođenim prostorima 2014. godine – Gunja, Rajevo Selo, kao i na potresom pogođenim prostorima 2020. godine – Petrinja i Sisak, a rukovodio je i kod gašenja požara u susjednom Slovenskom Krasu 2022. godine. U doba pandemije rukovodio je Stožerom civilne zaštite Grada Pazina i općina Pazinštine. Uvijek skroman, „od malih besid“ nesebično je prenosio svoje znanje na mlađe naraštaje vatrogasaca.

POVELJA GRADA PAZINA dodijeljena je i poljodjelskom obrtu  Anđelini vlasnika Ranka Anđelinija za poseban doprinos u razvoju vinarstva te promociji pčelarstva čime je doprinio promicanju interesa i ugleda Grada Pazina.  Gospodin Anđelini čiji je obrt prošle godine obilježio 25 godina rada – aktivan je član naše zajednice. Uz vođenje vinarije na Velanovom brijegu, koja je postala pravi obiteljski posao jer pomažu svi – od supruge, djece do snahe, aktivan je u cehu poljodjelstva a možda i najbolje poznat po svom doprinosu pčelarstvu – predsjednik je Udruge pčelara Lipa iz Pazina već 37 godina, a i jedan od glavnih organizatora nadaleko poznate manifestacije Dani meda u Pazinu i suorganizator Dana mednih delicija. Kako često ističe – najviše  ga veseli suradnja i edukacija s djecom i mladima – vezanih za konzumaciju zdrave namirnice – meda.

POVELJA GRADA PAZINA otišla je u ruke voditeljice i dirigentice Zbora Roženice – Ines Kovačić Drndić, za značajne rezultate i poseban doprinos u dvadesetogodišnjem umjetničkom vođenju Zbora Roženice, čime potiče razvoj kulturne publike i pridonosi promociji grada Pazina. Ines vodi paralelno dvije karijere i obje su uspješne: glazbena i ekonomsko-turistička. Umjetnička je voditeljica i dirigentica zbora od 2003. godine a od 2019. godine i predsjednica Roženica. Radila je i u Glazbenoj školi Pazin i u Poreču kao profesorica klavira i solfeggia, sudjelovala na glazbenim pedagoškim skupovima, seminarima, a 2007 godine Grad Pazin joj je uručio Zahvalnicu Grada Pazina za razvoj amaterskog zborskog pjevanja. Osnivačica je i Udruge Ars Cultura, a organizatorica je i međunarodnog festivala sakralne zborske glazbe te festivala amaterskog kulturnog stvaralaštva, te je voditeljica projekta „Vjeruj u ljubav“. Osvajačica je brojnih priznanja i nagrada među kojima i za najboljeg dirigenta festivala održanom u Šibeniku.

ZAHVALNICA GRADA PAZINA dodijeljena je Vijeću mjesnog odbora Zabrežani – predsjedniku Valteru Žgrabliću kao zahvalu za iznimni trud i rad na kontinuiranom održavanju manifestacije „Armonike u Polju“, koji ove godine slavi 25. obljetnicu postojanja. Radi se o kulturno-zabavnoj manifestaciji koja okuplja samouke harmonikaše Istre. Manifestacija je postala istaknuta i priznata po cijeloj regiji, a sve zahvaljujući predanom radu i volonterskom angažmanu mještana mjesnog odbora Zabrežani. Njihova posvećenost i rad postali su ključni čimbenici koji su omogućili da ova manifestacija postane jedan od simbola zajedništva i kulturne baštine ovog kraja.

ZAHVALNICA GRADA PAZINA dodijeljena je i Auto moto i karting klubu Istra – Racing team, kao zahvalu za tridesetogodišnji uspješni rad i djelovanje, te promocije auto sporta: brdskih utka, kronometar utrka, auto slaloma, karting utrka i auto relija. Klub broji danas 45 članova od najmlađeg koji vozi karting, do djevojaka i žena koje voze auto utrke na kružnim stazama., kronometar vožnje i nastupaju u Formuli driver vožnjama. U 2023. godini se mogu pohvaliti s činjenicom da imaju 3 člana kluba koji sudjeluju i na prestižnom WRC reli Croatia natjecanju kao rezervna pred vozačka posada, a jedan član je nastupio i kao suvozač natjecatelju. Članovi kluba su proteklih godina osvojili impozantan broj pehara, osvajali prvenstva u svim disciplinama autosporta do offroda. Najveće uspjehe klub je osvajao na brdskim utrkama, a posljednjih godina briljiraju u kronometar utrkama gdje bilježe sjajenje rezultate.

ZAHVALNICU GRADA PAZINA primila je i Marija Ivetić kao zahvalu za kontinuirani rad i doprinos muzejskoj djelatnosti i kulturi Grada Pazina nakon umirovljenja. U svom radnom vijeku koji je gospođa Marija započela i završila u Muzeju grada Pazina, a danas će joj upravo na ovom mjestu biti i dodijeljena ZAHVALNICA, obradila je brojne kulturno-povijesne teme Pazina i Pazinštine s ciljem popularizacije muzejske djelatnosti ali i stvorila neke od temelja za prikupljanje vrijedne građe Muzeja. Bila je jedan od glavnih organizatorica Motovunskih likovnih susreta,  uz funkcije voditeljice Muzeja, radi i kao viša kustosica, a u mirovinu odlazi s najvišim muzejskim zvanjem – zvanjem muzejske savjetnice. Iako u mirovini i dalje aktivno živi povijest umjetnosti, kulturu i baštinu svoga rodnog Pazina, pišući, stvarajući i izlažući na brojim stručnim i znanstvenim skupovima.

ZAHVALNICU GRADA PAZINA primit će i Mirjana Monas, kao zahvala za svoj angažman i uložena sredstva za obnovu grobnice kapetana Lazarića. Na vlastitu inicijativu gospođa Monas, dogovorila je obnovu oronulu grobnice kapetana Josipa Lazarića u mjestu Bela Crkva, te je nakon njenog uređenja podmirila sve troškove i dogovorila njeno daljnje održavanje.

Temeljem Zaključka Gradonačelnice Grada Pazina ZAHVALNICA GRADA PAZINA otišla je u ruke Vesne Tončinić kao znak priznanja za cjelokupan profesionalni i  društveni doprinos našem gradu. Otišla je u mirovinu s 47 godina staža, a glavninu tog staža provela je u Gradu Pazinu, tadašnjoj Općini Pazin i u Osnovnoj školi Vladimira nazora Pazin. Kako su nam njezini radni kolege prenijeli – uvijek brza, efikasna i točna. Jedinstvena, posebnog verbalnog zanosa, marljiva, dobričina i duša od čovjeka. Uza sve navedeno Vesna je aktivna sportašica – bavila se kuglanjem, a aktivno igra boće, te je aktivna članica brojnih udruga.

Za glazbeni program pobrinuo se jedini istarski etno orkestar – TradInEtno koji je svojim autentičnim zvukom i pjesmom obogatio prostor pazinskog Kaštela, a nakon Svečane sjednice Gradskog vijeća održan je i koncert. Program je obogatila i Karla Matković, učenica 1.a razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu recitacijom stihova Vladimira Nazora „Ovdje u srcu“.

U jutarnjim satima održan je prijem za članove delegacije Općine Gevgelija i Jablanica, nakon čega su u znak sjećanja na sve umrle i poginule, delegacije položile vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju Moj mir u Pazinu.