Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grad Pazin i Porečko Učilište zajedno na EU projektu I-Archeo.S

EU projekt I-Archeo.S vrijedan 1.176.243 eura, službeno je otvoren prošloga tjedna u Bariju.
Na projektu sudjeluju Pučko otvoreno učilište Poreč, Grad Pazin i Grad Crikvenica te tri talijanska partnera, Marche teatro iz Ancone, regija Abruzzo i nositelj projekta Teatro Pubblico Pugliese. Projekt je financiran u okviru Europskog programa za prekograničnu suradnju 2014-2020 Interreg V-A Italija-Hrvatska, a cilj je uspostavljanje sustava za valorizaciju prirodne i kulturne baštine te održivi gospodarski razvoj.

I-Archeo.S, EU projekt vrijedan više od milijun i sto tisuća eura, prošloga je tjedna službeno otvoren u Bariju. Šest hrvatskih i talijanskih partnera tijekom ove i iduće godine radit će na valorizaciji prirodne i kulturne baštine te održivom gospodarskom razvoju, a prvi će rezultati biti predstavljeni već nagodinu. Pučko otvoreno učilište Poreč i Grad Pazin, istarski partneri na projektu, s kick-off meetinga vraćaju se odlučni ponuditi nešto novo i kvalitetno.

Kako povezati javni i privatni sektor, razmišljati izvan okvira turističke sezone, a prirodnu i kulturnu baštinu učiniti okosnicom zajedničkog razvoja na zadovoljstvo svih dionika, pitanje je na koje će odgovor do lipnja 2019., do kad se projekt provodi, pronaći šest partnera na projektu I-Archeo.S.

Grad Pazin i Pučko otvoreno učilište Poreč uz Grad Crikvenicu provodit će projekt u Hrvatskoj, dok su s talijanske strane uključeni regija Abruzzo, Teatro Marche iz Ancone te nositelj projekta Teatro Pubblico Pugliese, ujedno domaćin Strateške radionice za unapređenje ljudskih resursa, održane u Bariju.

Kapitalizacija već ostvarenih rezultata

O uspjehu dosadašnje suradnje Italije i Hrvatske govori sama provedba ovoga projekta. Naime, riječ je o svojevrsnom nastavku, odnosno kapitalizaciji rezultata dovršenog projekta Archeo.S, na kojem su sudjelovali Grad Pazin, Teatro Pubblico Pugliese i regija Abruzzo, a čiji je cilj bio analizirati probleme povezane s osnaživanjem kulturne baštine i osmisliti inovativne modele upravljanja.

I dok je prethodni projekt financiran iz programa CBC IPA Adriatic 2007-2013, I-Archeo.S, u iznosu od 1.176.243 eura, financira se u okviru Europskog programa za prekograničnu suradnju 2014-2020 Interreg V-A Italija-Hrvatska.

Pored dionika, lokalna će zajednica, kao i njezini gosti, izvan sezone dobiti konkretan kulturno-turistički proizvod, takozvane edukativne itinerare, koji će povezati specifična lokalna obilježja i vrijednosti u održivu i smislenu cjelinu. Kako bi se osigurala dugotrajnost rezultata, svaki se partner obvezao iznaći rješenje kako isplanirano provoditi minimalno pet godina od završetka projekta.

Također, svih šest partnera svoje će edukativne itinerare objediniti u mobilnoj aplikaciji, čiji će sadržaji biti prilagođeni i osobama s invaliditetom.

Kraj turizma kakvog poznajemo?

Da su dani masovnom turizmu odbrojeni jasno je već neko vrijeme, a do različitih tržišta dolazi se specijalizacijom i raznovrsnošću sadržaja. Tako se pristupa i izradi tematskih itinerara u sklopu projekta I-Archeo.S. Identitet svakog uključenog područja ono je što predstavlja njegovu vrijednost, a specifičnosti na svim mogućim razinama bogatstvo koje čeka biti artikulirano i podijeljeno s drugima.

Bilo da se radi o istarskoj glazbenoj ljestvici, porečkom mozaiku, odnedavno zaštićenom procesu pripreme pazinskog cukerančića ili odlaska na tržnicu po lokalne proizvode, gost će pomoću alata razvijenih u sklopu projekta moći lakše uploviti u kulturu i svakodnevicu zajednice koju posjećuje i u koju se, naposljetku, rado vraća ako u njoj pronađe svoj dom daleko od doma.

Prvi ispit za istarske partnere na rasporedu je u veljači 2019., kad će svoj pilot projekt javnosti predstaviti Grad Pazin, a zatim, početkom svibnja i Pučko otvoreno učilište Poreč. Radionice projektnih partnera i uključenih stručnjaka odvijat će se sve do listopada ove godine, a prekogranični pristup prijenosu znanja i dijeljenju iskustava trebao bi rezultirati trajnom vrijednošću na dobrobit svih direktno i indirektno uključenih strana. Pred partnerima je sada formiranje klastera, a javni pozivi dionicima bit će objavljeni uskoro.

Konkretan, inovativan i trajan proizvod

Uz pomoć angažiranih stručnjaka iz područja kreativne ekonomije, teritorijalnog marketinga, održivog turizma i sociologije, partneri će razviti integrirani sustav usluga za valorizaciju baštine i održivi gospodarski razvoj. No, što to znači u praksi?

Kako bi se uspostavila suradnja između javnih tijela, malih i srednjih poduzeća te turističkih operatora, projekt predviđa formiranje klastera za svako uključeno područje. Svi zainteresirani dionici iz sektora održivog turizma, upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom, poljoprivredno-prehrambenog sektora te različiti obrti moći će se već uskoro direktno uključiti u projekt putem javnog poziva. Ekonomski interes uključenih postat će tako dio zajedničke razvojne strategije, a upravo kulturna i prirodna baština pokretač novih gospodarskih tokova.