Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Državna matura započinje 19. veljače

Državna matura, koja se ove godine u Hrvatskoj prvi put polaže, počet će u petak, 19. veljače 2010. godine, ispitima iz izbornih predmeta psihologije i informatike.

Za polaganje državne mature prijavilo se ukupno 32.444 redovnih učenika srednjih škola, 4.794 pristupnika koji su školovanje završili prijašnjih godina te 1.573 pristupnika koji školovanje završavaju ili su završili izvan Hrvatske.

Državna matura od ove je godine obvezna za sve gimnazijalce, a učenici četverogodišnjih strukovnih škola moraju je položiti ako se žele upisati na studij. Od iduće akademske godine to će biti uvjet za upis na sve visokoškolske ustanove u Hrvatskoj.

Državna matura polagat će se u tri roka – ljetnom, jesenskom i zimskom, a polaganje u ljetnom roku bit će uvjet za prvi rok upisa na visoka učilišta. Ispite vrjednuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) i rezultate ispita unosi u bazu NISpVU (Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta) te ih dostavlja svim pristupnicima 1. srpnja 2010.

Ljetni rok održavat će se do 2. lipnja, a kroz tri i pol mjeseca određeni su termini polaganja obveznih predmeta – hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika – te 15 izbornih predmeta. Za učenike u školama na jezicima nacionalnih manjina obvezni su ispiti iz materinskog i hrvatskog jezika, a kao treći obvezni predmet biraju između matematike i stranog jezika.

Polaganjem državne mature učenici će se moći kandidirati za čak deset studijskih programa, što je novost budući da su se prijemni ispiti do sada u jednom roku mogli polagati na najviše dva do tri fakulteta.

Učenici koji zbog negativnih ocjena ne završe razred u redovnom roku do 18. svibnja, nakon ispravljenih negativnih ocjena moći će se prijaviti na jesenski rok za polaganje državne mature, koji će se održati od 24. kolovoza do 6. rujna 2010. Ako u tom roku polože maturu, mogu se natjecati za upis na preostala mjesta na fakultetima. Treći, zimski rok održat će se od 6. do 21. prosinca 2010. (Hina)

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike