Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Druženje s autorom Alessandrom Salvijem u Kući za pisce – Hiži od besid

Salvi: U svojim sam pjesmama i promatrač i kritičar i sudionik

U utorak je u Kući za pisce – Hiži od besid održano druženje s rovinjskim pjesnikom Alessandrom Salvijem, jednim od najistaknutijih pjesnika talijanske istarske književnosti rođenih sredinom 70ih godina. U književnosti se javlja 2008. godine zbirkom pjesama Rominjaju mravi mesožderi i druge sitnice, godine 2011. izdaje zbirku pjesma I fori nel mare, a prošle je godine objavio knjigu Santuario del transitorio. Osim pisanjem poezije i kratkih priča, Salvi prevodi hrvatke pjesnike na talijanski jezik. Njegovo pjesništvo karakterizira provjereno, studiozno biranje poetskih formi iz povijesti talijanske književnosti, kazala je Lorena Kmet koja je s autorom u Kući razgovarala.

Salvi je istaknuo kako je u pjesništvu vrlo važno kako autor doživljava mjesto gdje se rodio i kulturu tog mjesta. Unutar književnosti talijanske manjine uvijek se priča o nekakvoj tradiciji, ali ta tradicija počinje tek nakon Drugog svjetskog rata. Tradicija je nešto puno dublje i puno veće, kazao je Salvi te dodao kako tradiciju uvijek valja obnavljati. Salvi je ispričao kako je kroz čitanje i proučavanje došao do formi koje upotrebljava u svojim pjesmama. Sonet je kao forma predivna, ja se nađem u toj formi, ne osjećam neku tjeskobu dok ga pišem. Lako je napisat sonet, a da je šepav i tvrd. Moraš ga napisati kao da leti, kazao je autor.

Alessandro Salvi prvi je autor kojeg Kuća za pisce – Hiža od besid upućuje na stipendijski boravak u Vojvodinu što je rezultat suradnje s Fondacijom Balkan-kult koja također upravlja umjetničkom rezidencijom na Fruškoj Gori. Salvi će u Vojvodini boraviti u svibnju sljedeće godine.