Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Danas se svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježava Dan Istarske županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u pazinskom Spomen domu danas, 25. rujna obilježit će se Dan Istarske županije. Taj se dan slavi u znak sjećanja na Pazinske odluke od 25. i 26. rujna 1943. o sjedinjenju Istre, Rijeke i Zadra te pripadajućih otoka s maticom zemljom Hrvatskom.

Pazinske odluke ili Rujanske odluke su manifestne odluke Narodnooslobodilačkog odbora za Istru usvojene u Pazinu 13. rujna 1943. i Sabora istarskih narodnih predstavnika od 26. rujna 1943. o sjedinjenju.

Naime, u Pazinu je 25. i 26. rujna 1943. održan Sabor istarskih narodnih predstavnika na kojem je izabran privremeni Pokrajinski NOO za Istru te je potvrđena odluka o odcjepljenju od Italije i sjedinjenju s Hrvatskom i Jugoslavijom. Donesene su i odluke o ukidanju talijanskih fašističkih zakona, promjeni nasilno potalijančenih prezimena, imena i toponima, o otvaranju hrvatskih škola, hrvatskom jeziku u crkvi, priznavanju nacionalnih prava talijanskoj manjini u Istri te o vraćanju u Italiju Talijana doseljenih nakon 1918. radi promjene etničke slike Istre. U listopadu 1943. je sjedinjenje Istre potvrđeno na Drugome zasjedanju ZAVNOH – a u Plaškom, a u studenom je akte ZAVNOH -a i Slovenskog NOO potvrdio AVNOJ na svojem Drugome zasjedanju u Jajcu.

Tim je povijesnim Pazinskim odlukama 1943. određena budućnost Istre te su bile temelj razvoja i napretka naše regije. Regije, koja je danas primjer razvijenosti, tolerancije, multietničnosti i suživota.