Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Suradnjom Osnovne škole Vladimira Nazora, Grada Pazina i Općine Tinjan do rekonstruirane škole

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pazinu najavljen je početak radova na zgradi područne škole u Tinjanu. Uvodnu riječ dala je ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Zdenka Turkalj-Čohilj, koja je predstavila i druga dva govornika – Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić i načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin.

Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin i partner na projektu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zajedno sudjeluju u pripremi i provedbi projekta, osiguravajući njegovu održivost.

Realizacijom ovog projekta osiguravamo bolje uvjete djeci i djelatnicima što nam je vrlo važno kao osnivaču Škole. Zahvaljujemo se općini Tinjan koja će osigurati dio financija iz svojeg proračuna. Vrlo je važno da podržimo sva nastojanja i projekte koji omogućavaju stvaranje boljih uvjeta za školovanje naše djece“ rekao je gradonačelnik Krulčić.

Kroz provedbu ovog projekta škola će osnažiti svoje provedbene kapacitete suradnjom s djelatnicima odabrane tvrtke koji imaju značajno iskustvo na provedbi projekata u različitim sektorima, financiranim od strane nacionalnih ministarstava te europskih fondova. Nakon analize i proračuna, došlo se do zaključka da se primjenom određenih građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih mjera, lako može ostvariti ušteda u godišnjoj potrošnji energije za grijanje/hlađenje i uštede u emisiji CO2 >50% u odnosu na postojeće stanje. Energetskom obnovom zgrade škole i vrtića u Tinjanu postići će se smanjenje potrošnje energije za grijanje za čak 57,55%. Prilikom obnove ugraditi će se toplinska izolacija vanjskih zidova i termostatski ventili, zamjenit će se vanjska stolarija i krovište te će se modernizirati rasvjeta. Financijska održivost projekta rekonstrukcije područne škole Tinjan zajamčena je kroz smanjenje potrošnje energije koja će dovesti do financijskih ušteda, a ušteđena sredstva bit će uložena u daljnje unaprijeđenje obrazovanja. Ostvarujući održivost rezultata projekta, utjecat će se na razvoj potreba za energetskom učinkovitošću te na oblikovanje svijesti kod javnosti za racionalnom upotrebom energije.

Načelnik Goran Hrvatin naglasio je koliko ga veseli skori početak radova budući da su područna škola s najviše djece u sklopu Područne škole Tinjan. „Ovaj projekt je veoma važan za našu malu općinu, jer djeca pohađaju svih osam razreda osnovne škole pa je nužno nastaviti ulagati u uvjete i kvalitetu rada. Ulaganja će doprinijeti da i u budućnosti škola može prihvatiti još učenika i novih generacija“.

OŠ Vladimira Nazora Pazin najveća je škola u RH u kojoj se provodi redovni program i umjetničko obrazovanje (glazbena škola). Škola radi na 12 lokacija i pokriva Grad Pazin te još sedam općina. Škola se u listopadu 2016. godine prijavila s projektom energetske obnove zgrada na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za područnu školu Tinjan i područnu školu Motovun. Zgrada PŠ Tinjan izgrađena je 1976., dok je zgrada PŠ Motovun 1979. godine. U realizaciju unutar projekta Energetske obnove ide samo PŠ Tinjan.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove PŠ Tinjan je 2.536.424,43 kn od toga bezpovratnih sredstava 1.248.156,49 kn putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te iz EU fondova 800.000,00 kn. Razliku sredstava od 490.000,00 kn financirat će općina Tinjan“ rekla je ravnateljica Turkalj-Čohilj.

U postupku javne nabave odabran je izvođač radova tvrtka O.K.I. mont d.o.o. iz Zagreba koja ima već iskustva u provedbi sličnih projekata. U tijeku je potpisivanje ugovora, a predviđeni rok početka radova je listopad, dok je rok za završetak kraj 2018. godine. Projektnu dokumentaciju pripremila je tvrtka NEOS d.o.o. iz Splita, a nadzor na izvršenim radovima provodit će tvrtka Učka konzalting iz Pazina.

Vrlo mi je važno da će se realizacijom ovog projekta ukloniti stari azbestni krov i uštedama omogućiti radove na daljenjem uređenju objekta“, naglasila je na kraju konferencije ravnateljica Turkalj-Čohilj.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.