Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Zeleni koraci Pazina – novi projekt koji kreće s provedbom u Pazinu i mjesnim odoborima

Grad Pazin započeo je s provedbom projekta „Zeleni koraci Pazina“. Kroz projekt provodi će se izobrazno-informativne aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva. Projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tijekom ovog proljeća za učitelje i učiteljice razredne nastave u osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin te za odgojitelje i odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Olge Ban bit će organizirane radionice o pravilnom postupanju s otpadom i kružnom gospodarstvu. Edukatorica Koviljka Aškić predstavit će prijedloge aktivnosti na temu sprječavanje nastajanja, ponovnog korištenja, recikliranja, uporabe i odlaganja otpada učiteljima i odgojiteljima kako bi iste mogli upotrijebiti u svom radu s djecom. Na ovu temu bit će organizirane i dvije edukativne radionice za  učenike srednjih škola.

Jedna od aktivnosti iz projekta je i provedba javnog foto natječaja na temu kružnog gospodarstva, recikliranja, otpada i zagađenja. Želja nam je osvijestiti građane s područja grada Pazina o štetnosti nepropisnog odlaganja otpada u okoliš te posljedice koje takvo ponašanje izaziva u prirodi. Odabrat će se 20 najboljih fotografija  s foto-natječaja te će se pripremiti putujuća izložba po mjesnim odborima Pazina.

Na jesen organizirat će se i edukativne radionice o kompostiranju za građane po mjesnim odborima. Na ovim radionicama građani će naučiti kako napraviti svoj mali vlastiti komposter kojeg mogu držati, primjerice, na balkonima u stanovima te kako pravilno kompostirati s ciljem dobivanja što kvalitetnijeg gnojiva.

Tijekom cijelog vremena trajanja projekta, odnosno od ožujka do prosinca 2024. godine na Radio Istri možete poslušati emisiju „Zelene minute Pazina“. U emisiji će gostovati stručnjaci iz područja zelene i plave infrastrukture. U prvoj emisiji koju možete poslušati na Radio Istri u subotu, 2.ožujka u 14.30h gostuju Fran Poštenjak, urbani šumar i ekolog, te stručnjak za evaluaciju i upravljanje starim stablima, Zvijezdana Bertetić, savjetnica za zaštitu okoliša i pripremu projekta iz tvrtke Usluga d.o.o. i članica Komisije za hortikulturu i krajobrazno uređenje zelenih površina u Gradu Pazinu te Suzana Jašić, gradonačelnica Grada Pazina. Tema prve emisije je važnost očuvanja zelene infrastrukture u urbanom razvoju gradova.