Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Završena obnova škole u Cerovlju: Važna sinergija Grada Pazina, općina i škole u poboljšanju uvjeta

"Jako je važna sinergija između osnovne škole, Grada Pazina, ostalih općina, ali i Ministarstva u prepoznavanju zajedničkih programa, koji se na kraju uspiju realizirati što osigurava bolje uvjete za rad osnovnih škola na području Grada Pazina", kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, 2. rujna, na medijskoj konferenciji u Cerovlju, prilikom predstavljanja kapitalnih investicija u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin, odnosno Matičnoj školi Pazin te Područnim školama Cerovlje i Lupoglav.

Na konferenciji za medije, uz pazinskog gradonačelnika sudjelovali su ravnateljica škole Zdenka Turkalj-Čohilj, načelnik Općine Cerovlje Emil Daus i Anton Finderle, viši stručni suradnik za odgoj i obrazovanje u gradu Pazinu.

"Povodom početka ove školske godine željeli smo napraviti određeni rezime aktivnosti koje su se događale tijekom 2013. godine, a pogotovo radova koji su se događali tijekom školskih praznika", kazao je Krulčić i napomenuo kako je medijska konferencija održana u Cerovlju upravo iz razloga što su ove godine dovršeni radovi na uređenju školske zgrade.

Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje kazao je kako su uvjeti u školi prije četiri godine bili puno lošiji te se na poboljšanju zahvalio pazinskom gradonačelniku, ravnateljici Čohilj i bivšem ravnatelju Stanku Družeti, odnosno svima onima koji su prepoznali potrebu da se škola obnovi. "Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin radi u 11 objekata što predstavlja veliko opterećenje za održavanje, a uz rješavanje problematike rada škole u Pazinu i Trvižu u jednoj smjeni, postoje i prioriteti u sanaciji još nekih zgrada na područnim školama kao i rješavanje pitanja dvorane u područnoj školi u Karojbi", kazala je Turkalj-Čohilj i zahvalila čelnim ljudima Grada Pazina te općina Cerovlje i Lupoglav na prepoznavanju važnosti kvalitetnih uvjeta rada u školama te na pokazanom interesu za rad i funkcioniranje škole. 5624 » Konferencija za medije u Područnoj školu u Cerovlju Ove godine 24 osnovnoškolca manje nego 2012.: U Gologorici 5 učenika

Naime, pazinska osnovna škola ima 1280 učenika, što je 24 učenika manje nego 2012. Nastava se odvija u 82 razredna odjela od čega 74 čista i 8 kombiniranih uz još dva posebna razredna odjela s 8 učenika s posebnim potrebama. Najmanja škola je područna  škola Gologorica s 5 učenika, a najveća je matična s 644 učenika u 28 odjela. Anton Finderle, viši stručni suradnik za odgoj i obrazovanje u Gradu Pazinu, od većih radova u Osnovnoj školi Vladimira Nazora spomenuo je ugradnju električne platforme u Matičnoj školi u Pazinu (druga faza), zamjenu rastera u Matičnoj školi u Pazinu, sanaciju krovišta i fasade u Područnoj školi u Cerovlju, sanaciju ravnih krovova u Područnoj školi Lupoglav, zamjenu aluminijske stolarije u blagovaonici u Matičnoj školi u Pazinu,sanacija krovišta iznad prostorija stručne službe u Matičnoj školi u Pazinu te nabavu opreme. Sveukupno su izvedeni radovi i nabavljena je oprema vrijedna oko 810 tisuća kuna, a putem decentraliziranih sredstava je za tu svrhu utrošeno oko 543 tisuće kuna. Finderle je kazao kako je iznos decentraliziranih sredstava smanjen za 12 % u odnosu na 2012. godina te su bili su potrebni pojačani napori kako bi se zadržala kvalitetna razina ulaganja s obzirom da je pazinska škola najbrojnija škola u Istarskoj županiji.

"Vrijedi istaknuti da su radovi financirani iz čak pet proračunskih izvora, te da su se uz decentralizirana sredstva osigurala sredstva iz Proračuna Grada Pazina, Općina Cerovlje i Lupoglav te Ministarstva regionalnog razvoja. Također, valja istaknuti pozitivnu sinergiju nastalu iz međusobnih odnosa škole i jedinica lokalne samouprave, kako pri planiranju, tako i prilikom izvedbe svih radova", kazao je Finderle.

Osim kapitalnih investicija izvršene su prijave na Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga financiranih sredstvima Europske unije (2014 – 2020) Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dostavljene su Prijave za izgradnju škole na Starom Pazinu, za rekonstrukciju Matične škole u Pazinu te za rekonstrukciju i izgradnju Područne škole u Trvižu. Za ove projekte organizirana je javna prezentacija u siječnju 2013. godine. Putem Istarske županije, kao osnivača, dostavljena je Prijava za dogradnju zgrade Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu. (Tekst i foto: Darko Tumpić) preuzeto s www.istarski.hr

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.