Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Za jednokratne potpore umirovljenicima i starijim osobama uoči Božićnih i novogodišnjih blagdana Grad Pazin osigurao 94.000 kn

U velikoj vijećnici Grada Pazina danas, 23. studenog 2020. g.  održana je konferencija za medije povodom početka zaprimanja zahtjeva za isplatu jednokratne novčane potpore umirovljenicima i starijim osobama bez prihoda uoči nadolazećih božićno-novogodišnjih blagdana.

Na inicijativu Sindikata umirovljenika – Podružnice Pazin i Udruge umirovljenika Pazinštine od 2019. godine u proračunu su planirana i sredstva za podršku najranjivijim umirovljenicima i starijim osobama.

Za tu svrhu, u Proračunu Grada Pazina osigurano je 94.000 kuna, od čega je za jednokratne novčane potpore osigurano 75.000 kuna, a za kupnju poklon paketa uoči blagdana 19.000 kuna.

Sukladno Zaključku Gradonačelnika od 16. studenog 2020., jednokratna novčana potpora od 400,00 kuna dodijelit će se osobama starijim od 65 godina (rođenim do 31. 12. 1955. g.) koje su bez prihoda i umirovljenicima čija mirovina za listopad 2020. godine (uključujući dodatne prihode) iznosi do 1.000,00 kuna, dok će se umirovljenicima čija mirovina za listopad 2020. godine (uključujući dodatne prihode) iznosi od 1.000,01 do 1.500,00 kuna dodijeliti iznos od 200,00 kuna.

Zahtjevi za isplatu jednokratne novčane potpore mogu se predati od danas, 23. studenog do 11. prosinca 2020. godine elektronskim putem na e-mail: [email protected] ili osobno u Gradu Pazinu u UO za društvene djelatnosti, (prizemlje, hodnik lijevo) u uredovno radno vrijeme za prijem stranaka uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije i njome uzrokovanih mjera socijalne distance i  izbjegavanja  okupljanja te ograničenog rada sa strankama, jednokratna novčana potpora će se svim korisnicima koji ispunjavaju uvjete isplatiti na tekući račun u vrijeme prije Božića.

Korisnici kojima je prošle godine potpora isplaćena na tekući račun, ne moraju ponovno podnositi Zahtjev za isplatu već će se navedenim korisnicima ako ispunjavaju uvjete za isplatu potpore u 2020. godini (na popisu su HZMO iz 11. 2020. g), ista direktno uplatiti na tekući račun.

Zahtjev za potporu Gradu Pazinu trebaju podnijeti korisnici kojima je prošle godine potpora isplaćena u gotovini i osobe koje ove godine po prvi put podnose zahtjev za isplatu. Zahtjev  se može preuzeti na službenoj mrežnoj stranici Grada Pazina: www.pazin.hr  ili u prostorima gradske uprave.  Zahtjev umjesto korisnika može predati  i druga osoba uz dostavu odgovarajuće dokumentacije.

Istovremeno u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i Centrom za socijalnu skrb Pazin, u pripremi su poklon paketi hrane i higijenskih potrepština koji će se sukladno propisanim epidemiološkim mjerama dijeliti najugroženijim osobama i kućanstvima s prebivalištem na području Grada Pazina (oko 140 korisnika).

Uz potpore planirane uoči nadolazećih Blagdana, Grad Pazin posebnu pažnju posvećuje području socijalne skrbi i zdravstva te svojim starijim i najranjivijim skupinama dodatno su/financira uslugu pomoći u kući (zajedno s Ministarstvom, Županijom i Općinama Pazinštine), kao i financiranje Dnevnog boravka za starije u Pazinu (zajedno s nadležnim Ministarstvom). Tu su i pomoć za podmirenje troškova stanovanja za socijalno ugrožene, materijalna zaštita za sudionike NOR-a, jednokratne naknade za najugroženije,  humanitarne aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Pazin u okviru redovne djelatnosti, sufinanciranje redovne djelatnosti dvije udruge umirovljenika, sufinanciranje socijalnih i zdravstvenih ustanova poput Istarskih domova zdravlja – Ispostave Pazin (uređenje stacionara, nabavka ultrazvuka), sufinanciranje programa Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, sufinanciranje Hitne medicinske pomoći (dodatni tim i nabavka novog vozila), itd.

Iako je pandemija COVID-a u 2020. godini značajno utjecala na svakodnevni život, a time i na funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, Grad Pazin planira i dalje sustavno skrbiti o svojim najranjivijim skupinama među kojima su, uz starije osobe i djeca, mladi te obitelji.

Još jednom molimo na međugeneracijsku solidarnost odnosno da djeca, unuci, susjedi pomognu starijim osobama prilikom podnošenja zahtjeva kako bismo očuvali njihovo zdravlje u ovom vremenu pandemije.

Obrazac zahtjeva za isplatu jednokratne novčane potpore

Obavijest korisnicima.pdf

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike