Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Z vlakom…v Istro!

Dolazak Slovenaca vlakom 1Pod sloganom “Grem z vlakom” i “Okolju prijazna pot v Istro”, u Pazinu je jučer (28.05.2015.) predstavljen projekt Slovenskih željeznica (SŽ) uoči ljetne sezone kojim se uspostavljaju nove željezničke turističke veze iz Ljubljane prema Istri. Vlak koji najavljuje početak novih turističkih linija krenuo je iz Ljubljane te se zaustavio u Pazinu, gdje su predstavnici SŽ – Putnički promet s predstavnicima istarskih gradova Pazina, Buzeta, Vodnjana i Pule potpisali Sporazum o suradnji.

Zbog velikog interesa njime se želi jačati željezničke veze na pograničnom području između Slovenije i Hrvatske i oblikovati zajedničku turističku ponudu na istarskom poluotoku. Ne radi se o redovnim linijama, već povremenim, prema potrebi, za određene manifestacije i programe koje se u Istri turistima nude od biciklizma do slobodnog penjanja, gastro i drugih manifestacija i koncerata.

Zamjenik ministra turizma Daglas Koraca pohvalio je ovaj projekt te je istaknuo da gosti najčešće dolaze automobilima te da Ministarstvo ulaže znatne napore kako bi se dio gostiju usmjerio na alternativne načine dolaska kao što su željeznica i avioni.

Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić naglasio je da željeznica povezuje države i ljude i da je kao takva temelj za suradnju na mnogim područjima. Istra želi pružiti gostima motiv dolaska tijekom cijele godine, a ne samo tijekom ljetnih mjeseci.

Direktor Putničkog prometa Slovenskih željeznica Boštjan Koren istaknuo je da se ovim vlaskom želi povezati Sloveniju i Istru, a ne samo Ljubljanu i Pulu kao krajnje točke putovanja.

Tomislav Šarić, direktor putničkog prometa HŽ rekao je kako je iznimno zadovoljan ovakvim načinom suradnje između Slovenskih i Hrvatskih željeznica, te da će se dolaskom novih vlakovnih linija još jače povezati Istra i Slovenija.

Ovakvi projekti zbližavaju ljude, kazao je istarski župan Valter Flego, te naglasio kako u Istri stvaramo planski turizam između ostalog i privlačenjem ljudi iz globaliziranih tržišta na naše manifestacije. – Gosti u Istru dolaze radi sadržaja!, istaknuo je.

Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, podsjetio je da je u tijeku izrade Master plan turizma Istarske županije u koji će se kao prioritet uvrstiti željeznički promet. Ponudio je pomoć i suradnju Turističke zajednice Istarske županije u svim marketinškim i promotivnim aktivnostima.

Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, nadovezao se s kako je putovanje željeznicom ekološki prihvatljiv način prijevoza, te da se vlakom može uživati u prirodnim ljepotama unutrašnjosti Istre.

Nakon izlaganja potpisan je Sporazum o poslovnoj suradnji između Slovenskih željeznica i Gradova Buzeta, Pazina, Vodnjana i Pule.

Dolazak Slovenaca vlakom

Šetnja gradomPressica