Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

„Volonteri, vi uistinu mijenjate svijet nabolje!“

Diljem svijeta 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, a tim danom u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa. Iako ove godine zbog epidemije koronavirusa neće biti tradicionalnih programa obilježavanja na otvorenom,  Crveni križ na ovaj važan datum ipak želi izraziti duboku zahvalnost volonterima koji već više od dva mjeseca neumorno pružaju podršku svim ljudima u potrebi. 

Od 1948. godine se 8. svibnja, na inicijativu Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, rođendan idejnog utemeljitelja ove organizacije, Jeana-Henrija Dunanta, obilježava kao Svjetski dan Crvenog križa. Organizacija djeluje u cijelom svijetu u katastrofama i u izvanrednim situacijama te u mirnodopsko vrijeme, slijedeći svoja temeljna načela – humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

To  su pokazali i u vrijeme ove izvanredne situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa. Volonteri Crvenoga križa svakodnevno nesebično pomažu osobama kojima je pomoć najpotrebnija, starijim i nemoćnim osobama, socijalno ugroženim i bolesnim, osobama u izolaciji i onima kojima nema tko pomoći. Osobe su to koje dobrovoljno daruju svoje vrijeme i stavljaju sva svoja znanja na raspolaganje drugima i na dobrobit zajednice.

Osim svoje redovne djelatnosti koja je propisana Zakonom o Hrvatskom crvenom križu, GDCK Pazin je provoditelj socijalne usluge pomoć u kući za 80-ak korisnika s područja Grada Pazina i Općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Motovun, Lupoglav, Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Žminj, kao i provoditelj organiziranih aktivnosti u Dnevnom boravku za starije osobe Pazin. Djelatnici pomoći u kući i dnevnog boravka redovito su s ciljem prevencije koronavirusa u ovim izvanrednim okolnostima i uz pridržavanje svih propisanih zaštitnih mjera obilazili svoje korisnike, donosili im potrebnu hranu i lijekove, kontaktirali ih putem telefona i pružali im svu potrebnu podršku.

Uz djelatnike GDCK Pazin, u sve potrebne aktivnosti nesebično se uključilo i 34 volontera od kojih je 7 volontera dežurajući na telefonima pružalo psihosocijalnu podršku i primalo narudžbe za hranu i/li lijekove te do sada odradilo 695 volonterskih sati.

Još jednom se zahvaljujemo Crvenom križu na svim aktivnostima koje provodi, a posebno  svim volonterima, koji se izlažu raznim rizicima na terenu, te im poručujemo: „Hvala Vam, Vi volonteri uistinu mijenjate svijet nabolje!“

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike