Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Važno je stvaranje partnerstva između roditelja i stručnjaka

DSC_138718. veljače 2016. godine u Pazinu je u organizaciji Centra za socijalnu skrb Pazin – podružnica Obiteljski centar – Pula održana stručna konferencija „Ciljana podrška roditeljstvu: savjetovanje i programi za roditelje“ u kojoj je sudjelovalo 140 sudionika različitih struka. Konferenciju su podržale i u njoj sudjelovale i predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih Sabina Morosini Turčinović, Milena Koren i Marija Livić te stručnjakinje Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić Živolić. 

U uvodnim izlaganjima o ciljanoj podršci roditeljstvu govorile su prof. dr. sc. Ninoslava Pećnik, Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Branka Peurača, samostalna konzultantica i vanjska suradnica Studijskog centra te Nataša Basanić Ćuš i Tihana Mikulčić iz Zdravog grada Poreč.

Podrška roditeljstvu temelji se na osnaživanju partnerskih, suradničkih odnosa stručnjaka i roditelja. Stvaranje partnerstva stručnjaka i roditelja pretpostavlja priznavanje iskustava roditelja i njihova znanja o sebi i vlastitoj djeci. Partnerstvo podrazumijeva da su stručnjaci i roditelji na istoj strani – prvi su stručnjaci za teorije o razvoju djece i roditeljstva, a drugi za svoju djecu i sebe. Uspješnost pojedinih programa ovisi o voditeljima, kao i o samim programima i usklađenosti s potrebama roditelja, odnosno što je to što roditelji smatraju da bi im najviše koristilo, bilo od pomoći – istaknula je u svom uvodnom izlaganju prof. dr. sc. Ninoslava Pećnik.

U drugom dijelu predstavljeni su programi i iskustva Centra za socijalnu skrb Pazin – podružnice Obiteljskog centra Pula, Centra za socijalnu skrb Pazin, Centra za socijalnu skrb Pula, Obiteljskog centra iz Rijeke, Grada Pazina, Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula, Dječjeg vrtića „Duga“ Umag, Dječjeg vrtića „Vesela kuća“ Pula, Savjetovališta Društva “Naša djeca“ Pula, Doma za djecu „Ruža Petrović“ Pula, Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Konferencija je završena raspravom u grupama  na teme: Programi s roditeljima – voditeljica Jasna Sloković i Savjetovanje – voditeljica Ines Puhar.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pazina, a prisutnima su se u pozdravnim govorima obratili: Pavita Jelinčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pazin, Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije,  Sabina Morosini Turčinović predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih i Renato Krulčić, gradonačelnik Grada Pazina.

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.