Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

“Umorni kao psi”: Milošu K. Iliću dodijeljena književna nagrada “Edo Budiša”


U Kući za pisce u Pazinu, 15. studenog 2018. godine je tradicionalno dodijeljena godišnja književna nagrada Istarske županije “Edo Budiša”. Primio ju je pisac Miloš K. Ilić, 31-godišnjak iz Srbije i to za zbirku kratkih priča naziva “Umorni kao psi”.

Stoga, Ilić, kroz svoje priče, na groteskan i apsurdan način komentira društveni jaz.

Za ovogodišnju nagradu “Edo Budiša” konkuriralo je pet zbirki kratkih priča, a žiri je na prvu prepoznao Ilićevu kvalitetu.

Nagrada “Edo Budiša” dodjeljuje se od 2012., jednom godišnje i to autoru/ici do 35 godina starosti, kojoj je u 2017. godini objavljena zbirka kratkih priča na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik. Nagrada se sastoji od jednomjesečnog boravka u Kući za pisce i jednokratne novčane nagrade.

Da književnost znači vrlo mnogo i da je važno progovarati o bitnim temama za čitateljsku publiku, dokazuje i ovogodišnji dobitnik nagrade. Naime, osim što Ilić piše kratke priče, od pisanja zapravo živi, a često svoje tekstove objavljuje pod raznim pseudonimima.

Nagrada “Edo Budiša” dodjeljuje se u spomen na istoimenog rovinjskog književnika, a tom je svečanošću u Pazinu službeno zatvoren i Mjesec hrvatske knjige.
U konkurenciju ulaze autori do 35 godina starosti kojima je u 2017. godini objavljena zbirka kratkih priča. Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić i Rumena Bužarovska.

Osim nagrađene knjige ove godine je na natječaj pristiglo još četiri naslova: zbirka „Transparentne životinje“ (Partizanska knjiga, Kikinda) autora Stefana Boškovića, zbirka Mirka Božića „Kristalno zvono“ (Fraktura, Zaprešić), zbirka „Svaka dobija“ (Partizanska knjiga, Kikinda) autora Dimitrija Bukvića, te zbirka „Kad sam padala u travu“ autorice Naide Mujkić (Centar za obrazovanje i kulturu Tešanj, Tešanj).

O dobitniku nagrade „Edo Budiša“ odlučio je žiri u sastavu Vanesa Begić, Boris Koroman, Ivana Ujčić i Neven Ušumović.

U obrazloženju za dodjelu nagrade žiri ističe da je riječ o „izvanredno dramatiziranim pričama s bravuroznim osjećajem za suspens. Zbirku konceptualno objedinjuje mjesto zbivanja – Nedođin s okolicom (prepoznajemo motive srpske ravničarske provincije) – pa čitatelj stječe dojam da se neprestano nalazi u istom svijetu. To je svijet neispunjenih ljubavi, neiskazane bliskosti, surove tjelesnosti i velikih socijalnih razlika. Pripovijedanje odlikuju originalni detalji, fluidna sintaksa, kao i uvjerljivi dijalozi. Postupnom gradacijom fantastike, opscenosti i nasilja u zbirci, Milošu K. Iliću uspjelo je napisati knjigu izuzetne imaginacije i provokativnosti“.

Miloš K. Ilić rođen je u Pančevu 1987. godine. Kratke priče objavljuje od svoje petnaeste. Prvu zbirku priča „Priče o pivu“ objavila mu je beogradska Laguna 2008. godine.

“Umorni kao psi”: Milošu K. Iliću dodijeljena književna nagrada “Edo Budiša”