Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Učenica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Katarina Zornada najbolja hrvatska mlada prevoditeljica

Katarina-Zornada-300x254

Iz Bruxellesa je stigla vijest da je Katarina Zornada, maturantica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina hrvatska pobjednica ovogodišnjeg natjecanja za mlade prevoditelje Juvenes translatores. – Čestitam hrvatskoj pobjednici Katarini Zornadi, koja se pokazala najboljom u jakoj konkurenciji za prvo mjesto u Hrvatskoj. Natjecanje Juvenes Translatores učenicima svake godine daje priliku da testiraju svoje jezične vještine i okušaju se u prevođenju – vrijednoj vještini u našoj višejezičnoj Uniji, izjavila je potpredsjednica Europske komisije Kristalina Georgieva.

Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije organizira od 2007. natjecanje Juvenes Translatores za sedamnaestogodišnje učenike srednjih škola (za natjecanje 2015./16. to su učenici rođeni 1998.) i održava se istovremeno u svim odabranim školama u cijeloj Europskoj uniji. Hrvatska je u natjecanju Juvenes Translatores prvi put službeno sudjelovala 2013. godine. U službenom natjecanju ove je godine sudjelovalo 3258 srednjoškolaca iz cijele Europe, a nagrade će dobiti njih ukupno 28, po jedan iz svake države članice Europske unije. U Hrvatskoj su se natjecala ukupno 53 učenika iz 11 škola, među njima i petero iz naše Škole. Svi će pobjednici biti pozvani da 14. travnja 2016. dođu u Bruxelles kako bi im potpredsjednica Europske komisije Kristalina Georgieva uručila nagrade. Čestitamo Katarini i njenoj mentorici prof. Gorani Družeta!
Zanimljivo je da je ovo drugi put da se pazinsko srednje školstvo okitilo titulom najboljeg prevoditelja, budući da je to lani pošlo za rukom učeniku Pazinskog kolegija Luki Planiniću i mentorici Katarini Breščić Šegota.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.