Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

U vrtiću i školama više od 2.700 djece u specifičnim epidemiološkim uvjetima

U Velikoj vijećnici Grada Pazina održana je konferencija za medije povodom početka nove školske i pedagoške 2020./2021. godine s posebnim naglaskom na iznimne okolnosti pandemije COVID-19 i epidemiološke mjere i upute koje će biti potrebno slijediti.

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Renato Krulčić i ravnateljica Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin, Vesna Rusijan, Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin Zdenka Turkalj Čohilj, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Suzana Poropat Božac te podravnatelj Pazinskog kolegija klasične gimnazije Filip Celent.

Gradonačelnik je istaknuo kako je iza nas pedagoška/školska godina koju ćemo zasigurno dugo pamtiti, a pred nama nova godina puna izazova. Prvi od njih početak je nove pedagoške i školske godine, organizacija rada te stvaranje uvjeta za kvalitetan rad ustanova.  Pazin je grad u kojem odgoj i obrazovanje zauzima posebno istaknuto mjesto te s ponosom ističemo kvalitetnu suradnju od vrtića, osnovne škole do srednjih škola, kojima nismo osnivači, ali zajedno živimo i radimo, što u ovim izvanrednim okolnostima pandemije COVID-a još više dobiva na važnosti. Kada krenemo od najmlađih u novoj 2020/21. pedagoškoj godini bilježi se porast broja uključenosti djece rane i predškolske dobi u Matičnom vrtiću Pazin za 20 djece. Naime, rekonstrukcijom Gornjeg vrtića u Pazinu koji je svečano otvoren 31.08.2020. godine otvorena je još jedna odgojna skupina i zaposlene su još dvije odgojiteljice. Osim toga, za djecu rane (jaslične) dobi do 3 godine Grad Pazin nastavlja sa sufinanciranjem obrta za dadilje i vrtića drugih osnivača s iznosom od 1.480,02 kuna po djetetu, kako bi roditelji bili sigurni tko brine o njihovoj djeci dok idu na posao.

Ravnateljica vrtića Vesna Rusijan istaknula je zadovoljstvo djece, roditelja i zaposlenika radom u novim prostorima od 01. rujna i većim brojem djece uključene od ove godine. Tako će u Matični vrtić u Pazinu (gornji i donji vrtić) ukupno će u ovoj pedagoškoj godini krenuti 314 djece (prethodne godine 294). Kako vrtić pokriva i područje Pazinštine broj djece u područnim vrtićima će biti na istoj razini – 221 dijete (prethodne godine 222). Ukupno u vrtić će krenuti ove godine 535 djece rane i predškolske dobi.

Zdenka Turkalj Čohilj, ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, čiji je osnivač Grad Pazin, naglasila je kako je to osnovnoškolska ustanova s najvećim brojem učenika u Hrvatskoj, te kreće s radom 07. rujna za čak 1.287 učenika, što je za 17 više nego prošle školske godine, od toga 162 prvašića. U Glazbeni odjel upisalo se 105 učenika. Broj razrednih odjeljenja ostaje isti.

S obzirom na trenutačne okolnosti te Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja, produženi boravak bit će organiziran za prve i druge razrede u MŠ Pazin za ukupno 70 učenika raspodijeljenih u šest skupina. Organizacijom prijevoza učenika na 17 linija za oko 800 učenika dnevno će se prijeći kilometraža od 1.900 kilometara. Prijevoz pokriva sva područja na kojim škola djeluje na potezu Središnje Istre od Učke prema Žminju i Motovuna prema Pićnu. Svi udžbenici su stigli, a maske koje su obvezne za učenike od 5. do 8. razreda učenici će se podijeliti prvi dan škole. Za PŠ Motovun u kojoj su u tijeku radovi na sanaciji krovišta do daljnjeg nastava će biti organizirana u poslijepodnevnoj smjeni  u PŠ Karojba.

Ravnateljica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Suzana Poropat Božac istaknula je kako nastava kreće 7. rujna u izmijenjenim okolnostima  kada će se raditi u dvije klasične smjene i to na način da prvi tjedan ujutro kreću učenici prvih i trećih razreda, dok učenici drugih i četvrtih razreda kreću poslijepodne dok se idući tjedan izmjenjuju. Ukupno je upisano 633 učenika. Osim toga kako bi se zadovoljile epidemiološke mjere i dobilo više vremena za dezinfekciju prostora škola je (kao i sve srednje škole na razini Istarske županije) zatražila od Ministarstva znanosti i obrazovanja skraćivanje sata na 40 minuta, odgovor Ministarstva još nije stigao. Nastava će se održavati u blok satima s obaveznim maskama , dok će se za fiziku, kemiju i matematiku nastava održavati kabinetski.

Podravnatelj Pazinskog kolegija klasične gimnazije  Filip Celent istaknuo je kako su od ove godine upisana 42 nova učenika (ukupno 187), radit će se u jednoj smjeni sa što većim brojem blok sati. Domski smještaj će se organizirati uz poštivanje svih epidemioloških mjera  i prvi učenici stižu već u nedjelju u poslijepodnevnim satima, dok će prehrana biti organizirana u više smjena.

 

U završnom obraćanju medijima gradonačelnik Krulčić istaknuo je kako se posebna pažnja posvećuje odgoju i obrazovanju djece/učenika s teškoćama u razvoju. Naime, nastavlja se projekt INkluzivne škole 5+; preko kojeg će u 2020/21 školskoj godini biti zaposleno 57 pomoćnika u nastavi u 11 odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Labina, Pazina, Poreča, Rovinja i Umaga za 59 učenika s teškoćama u razvoju. U OŠ Vladimira Nazora Pazin osigurano je zapošljavanje 11 pomoćnika u nastavi za 11 učenika s teškoćama u razvoju.

Ukupno će u sustavu odgoja i obrazovanja  u novoj pedagoško/školskoj godini 2020/21. biti uključeno 2.745 djece/učenika.
Na kraju sastanka Gradonačelnik Krulčić odgovorio je na pitanja medija i podsjetio na specifičnost Pazina i Pazinštine u kontekstu potreba za organizacijom prijevoza učenika osnovne, ali i srednjih škola. Najveći broj učenika u škole dolazi organiziranim autobusnim prijevozom (na 17 linija svakodnevno se prevozi 1.900 kilometara), a u tijeku su pregovori s Hrvatskim željeznicama oko usklađivanja potreba za prijevozom putem željezničke mreže, o čemu će se medije pravovremeno obavijestiti.

Ovom prilikom Gradonačelnik je zaželio uspješan početak nove pedagoške/školske svim uključenim u odgojno obrazovni proces. Prije svega učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i djelatnicima ustanova, ali i roditeljima koji nose veliki teret ove COVID pandemije, u nadi da će nam i ova godina proteći sretno i zdravo.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.