U subotu počinju 9. Dani mednih delicija središnje Istre
Ovogodišnji, deveti po redu Dani mednih delicija središnje Istre održat će se od 8. do 28. veljače 2025. godine. Tijekom tog razdoblja, u sedam ugostiteljskih objekata s područja Turističke zajednice središnje Istre gostima će biti ponuđen atraktivan meni koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert, nadahnut bogatstvom pčelinjih proizvoda i autohtonom istarskom kuhinjom. Manifestacija ujedno najavljuje 19. Dane meda, koji nas 28. veljače i 1. ožujka očekuju u Pazinu.
Cilj manifestacije je promocija lokalne gastronomije u predsezoni te jačanje suradnje između pčelara i ugostitelja, kako bi gosti mogli kušati autentična jela pripremljena od visokokvalitetnih namirnica središnje Istre.
Organizator ove gastronomske priče, kao i prethodnih godina, je Turistička zajednica središnje Istre, uz suorganizatore: Udruge pčelara Lipa Pazin, Grada Pazina, LAG-a Središnje Istre, Udruženja obrtnika Pazin te Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.
Najava manifestacije održana je danas, 5. veljače 2025., u konobi Doma u Svetom Petru u Šumi, gdje su organizatori istaknuli važnost suradnje i promocije vrhunskih istarskih namirnica.
Bogati gastronomski doživljaj nude odabrani ugostiteljski objekti, koji će tijekom manifestacije posjetiteljima ponuditi posebno osmišljene menije po promotivnim cijenama:
Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje): Makaruni u bijelom umaku (vrhnje, 2-3 vrste sira) s preljevom od meda – Restani krumpir, pečeno svinjsko meso s umakom od meda, sezonska salata – Palačinke sa skutom, grožđicama i medom | 22 €
Boljunska konoba (Boljun): Uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice – Svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog – Semifredo od mandolata s preljevom od meda | 27 €
Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): Aperitiv dobrodošlice, Zapečeni mladi sir s medom – Pileća prsa curry s medom i pikantnom rižom – Pohani sladoled s medom| 26 €
Konoba-pizzeria 2. peron (Cerovlje): Mousse od domaće skute i parmezana sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili Papreni njoki na žlicu sa pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša – Tagliatta od ramsteka sa krokante krumpirom u crnom vinu, urbanim sirom, karameliziranim sirupom od meda i kuša – Savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja | 38 €
Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): Aperitiv dobrodošlice, Istarski pršut, zarebnjak, kobasice, skuta s medom – Pečena svinjska lopatica u koži s umakom od maslaca i meda, povrće s mediteranskim začinom, pire – Biskvitni kolač s medom| 30 €
Tinjanski vijulin (Tinjan): Pljukanci s umakom od gorgonzole i medice – Supe krumpira, trgana svinjetina u umaku od vrhnja i meda – Trafulji sa šumskim voćem i medom| 30 €
Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi): Prosciutto cotto na dinstanom crvenom radiću, preljev od meda, votke i crvenog papra – Svinjski but u umaku od meda i muškata, krumpir sa šampinjonima – Žličnjaci od skute s medom, suhim smokvama i orašastim plodovima, rakija od meda| 30 €
Više informacija dostupno je na: https://central-istria.com/dogadanja