Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

U Pazinu obilježen Svjetski dan srca: ponovno kreće s radom Kardiovaskularno savjetovalište

Istarski domovi zdravlja, djelatnost patronaže,  uz potporu Grada Pazina, Gradskog društva Crvenog križa, Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin te Sindikata umirovljenika Pazin dana 29.09.2022. godine obilježili su Svjetski dan srca koji se ove godine obilježava pod sloganom „Koristi 🖤 za svako 🖤“, a sve u cilju osvještavanja građana o kardiovaskularnim bolestima.

Tom se prilikom na Trgu slobode u Pazinu svim zainteresiranim građanima/kama omogućilo mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Polaznici i djelatnici Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin dijelili su srca s porukama za zdravi život te su ukazali na važnost tjelesne aktivnosti zajedno s polaznicima grupe „Nordijskog hodanja“  u organizaciji Športsko rekreativnog kluba Vita iz Pazina. Građanima i građankama kod kojih su se ustanovili povišeni rezultati upućeni su obiteljskim liječnicima i kardiovaskularnom savjetovalištu.

Naime, Istarski domovi zdravlja Ispostave Pazin od 2018.godine provode projekt prevencije kardiovaskularnih bolesti, a savjetovalište je ponovno započelo s radom pod vodstvom patronažnih sestara koje pružaju informacije o preventivnim programima koji se nude kroz kratki motivacijski intervju od 15-ak minuta.

Programi koji se nude su:

  • Radionica o hipertenziji
  • Radionica o ukupnim KV rizicima
  • Radionica o pravilnoj prehrani za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom
  • Grupe kardiovaskularnog treninga (nordijsko hodanje)
  • Te je u najavi i program grupe izvanbolničke rehabilitacije za oboljele od KV bolesti.

Zainteresirani pacijenti za  Kardiovaskularno savjetovalište mogu se najaviti putem maila [email protected] ili na broj telefona 052/624-220 od 07-08 sati ili 14-15 sati svakim radnim danom, a moguće je i osobnim dolaskom u patronažu.