Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

U Pazinu obilježen Svjetski dan bolesnika

Uoči Svjetskog dana bolesnika, koji se svake godine obilježava 11. veljače, gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić je danas, 9. veljače sa svojim suradnicima posjetio Istarske domove zdravlja – Ispostavu Pazin.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana bolesnika je podizanje svijesti o potrebama bolesnih, te naglašavanje značenja nužnosti humane i moralne potpore bolesnima. Ustanovio ga je Papa Ivan Pavao II. – 1993. godine kako bi potaknuo ljude različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima brige i njege oboljelih.

S ciljem posjete i potpore bolesnicima te odavanja zahvalnosti svima koji se skrbe o bolesnima,  gradonačelnik Renato Krulčić je u prostorima Istarskih domova zdravlja – Ispostava Pazin sudjelovao na obilježavanju Svjetskog dana bolesnika. Obilježavanju su prisustvovali i ravnatelj Istarskih domova zdravlja, dr. Ante Ivančić sa suradnicima, voditeljica Ispostave Pazin, Marina Lovrinić, predstavnice Gradskog društva Crvenog križa Pazin, Sindikata umirovljenika Hrvatske, Podružnice Pazin i predstavnice Udruge Sv. Vinka Paulskog, Konferencije Sv. Jurja Pazin.

Gradonačelnik je zahvalio svima koji skrbe o bolesnicima i svima koji su posvetili svoj rad  njezi i podršci oboljelim pojedincima, te se zahvalio na dobroj međusobnoj suradnji ključnih institucija koje brinu o zdravlju građana Pazina i Pazinštine. Naveo je da  u našoj tradiciji utkano zajedništvo i senzibilitet prema ranjivim skupinama pa tako i briga prema bolesnima. Posebno se zahvalio  Sindikatu umirovljenika Hrvatske, Podružnice Pazin koji su ove godine s ciljem pomoći Istarskim domovima zdravlja, Ispostave Pazin za kupnju još jednog posebno prilagođenog kreveta za najteže oboljele, prošlog petka (2. veljače) organizirali humanitarni koncert „Mislimo na Vas“. Sav prihod prikupljen na koncertu biti će  uplaćen Istarskim domovima zdravlja, Ispostavi Pazin namjenski za kupnju navedenog kreveta koji košta oko 26.000,00 kuna. Zahvalio se i Gradskom društvu Crvenog križa Pazin i Udruzi Sv. Vinka Paulskog, Konferencije Sv. Jurja Pazin na njihovom humanitarnom radu, čiji volonteri redovito tijekom godine posjećuju bolesnike u Stacionaru.

Istaknuo je da iako područje zdravstvene skrbi nije u izravnoj nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Grad Pazin nastoji u partnerstvu s Istarskim domovima zdravlja – Ispostavom Pazin i Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije – Ispostavom Pazin podržati sve aktivnosti s ciljem podizanja kvalitete života najranjivijih skupina naših stanovnika. Tako već četvrtu godinu zaredom Grad sufinancira aktivnosti koje doprinose upravo tom cilju. Tako je iz proračuna Grada Pazina za 2017. godinu za kupnju potrebne medicinsko-tehničke opreme za Stacionar u Pazinu  izdvojeno 47.768,04 kune, dok je  u Proračunu za 2018. godinu za potrebe Stacionara planirano 50.000,00 kuna. U razdoblju od 2012. do 2017. godine Grad Pazin je za potrebe Stacionara izdvojio ukupno 139.437,11 kuna.

Također godišnje sa 110.000,00 kuna sudjeluje u plaćanju nadstandarda za Hitnu medicinsku pomoć Pazin, pa je u razdoblju od 2012. do 2017. godine Grad Pazin za navedenu namjenu izdvojio 626.625,68 kuna.

Osim navedenog, Grad Pazin je zajedno s Općinama Pazinštine u razdoblju od 2012. do 2017. godine sukladno Sporazumu s Istarskim domovima zdravlja izdvojio 113.026,61 kunu namjenski za kupnju kombi vozila za prijevoz dijaliziranih bolesnika.