Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

U Pazinu obilježen Međunarodni dan muškaraca

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina je u suradnji s Osnovnom školom Vladimira Nazora Pazin i Domskim bandom iz Motovuna danas, 19. studenog obilježilo Međunarodni dan muškaraca.

Međunarodni dan muškaraca obilježava se s ciljem fokusiranja na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšanje odnosa među spolovima te promicanje njihove jednakosti i isticanje pozitivnih muških uzora, njihovog doprinosa zajednici, obitelji, braku i očinskoj skrbi za djecu. 

Tim su povodom učenici II. i VIII. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin čitali poruke upućene očevima, djedovima, braći i prijateljima koje su ranije tijekom tjedna pripremali sa svojim nastavnicama. Porukama su prenijeli svoje osjećaje i razmišljanja o tome kako su im oni uzor te koliko im znače u njihovom svakodnevnom životu.

U ime Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina prisutnima se obratila predsjednica Mirjana Galant koja je čestitavši muškarcima njihov dan, podsjetila  kako je obilježavanje tog dana uvedeno 1999. g. u državi Trinidad i Tobago, a danas se ono obilježava u više od 60 zemalja svijeta.

Povjerenstvo svojim aktivnostima nastoji doprinositi unaprjeđivanju ravnopravnosti među spolovima na području Grada Pazina, podizati svijest javnosti o potrebi stvaranja jednakih mogućnosti za muškarce i žene, potrebi zaštite od nasilja u obitelji te drugih oblika nasilja i dr. Istakla je da je mjesec studeni posvećen podizanju svijesti o malignim bolestima koje pogađaju muškarce te jačanju svijesti o zdravstvenim problemima muškaraca, njihovoj učestalosti, načinima liječenja i prevenciji.

Grad Pazin nastoji podržati sve aktivnosti koje doprinose očuvanju i unaprjeđenju zdravlja svojih sugrađana, pa tako i muškaraca, jer zdravlje je temeljno ljudsko pravo svakog čovjeka, a naš je cilj zdrava lokalna zajednica. Kao nastavak današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca pozvala je sve zainteresirane sugrađane da prisustvuju edukativnom zdravstvenom predavanju o muškom zdravlju, koje će za naše sugrađane održati Udruga Martišnjak z muštaci iz Rovinja u utorak, 20. studenog s početkom u 19,00 sati u Društvenom centru Veli Jože u Pazinu.

Obilježavanje je sa svojim zabavnim programom podržao Domski band iz Motovuna kao i obrtnik Serđo Rigo koji je za današnju prigodu izradio veliku mušku cipelu.