Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

U Gradu Pazinu proteklog tjedna održane prve panel rasprave o „zelenim politikama“ i prilikama za povlačenje sredstava iz EU fondova

Proteklog tjedan u Pazinu održane su panel rasprave s ciljem informiranja zainteresirane javnosti o zelenim politikama i održivom razvoju. Prva panel rasprava održana je u utorak, 13.srpnja 2021., a predavač Vjeran Piršić iz Udruge „Eko Kvarner“ predavao je o zelenom i održivom razvoju koji obuhvaća sektore hrane, energije i otpada. Cilj predavanja bio je prenijeti dobru zelenu praksu koju je otok Krk uspio integrirati u svoj razvoj. Vjeran Piršić upozorio je kako je pred svim gradovima zelena tranzicija te kako je krajnje vrijeme za napuštanje postojećih modela temeljenih na neodrživim praksama i pokretanje novih operativnih planova i programa. Predstavio nove smjernice Europske unije koje je prihvatilo i Vijeće Europe s ciljem da se minimalno 37% ukupnih sredstava namijeni za postizanje ciljeva zelene tranzicije. Dotaknuo se i gorućeg problema gospodarenja otpadom te istaknuo kako se radi o civilizacijskom iskoraku lokalne zajednice koji prije svega moraju voditi najbolji kadrovi i kako zeleni i održivi plan moraju podržati ugledni lokalni pojedinci. „Zelena tranzicija znači kao prvo dubinsku promjenu na civilizacijskom nivou“, zaključio je Piršić. Predavanja su bila raspoređena prema ciljanim skupinama te su obuhvaćale gradsku upravu i tvrtke u gradskom vlasništvu, ali i organizacije civilnog društva, gospodarstvenike te vijećnike i vijećnice Grada Pazina. Marta Matić iz iste udruge govorila je o EU projektima i praktičnoj podršci koju Udruga pruža svojim članovima.

Drugi dan panel rasprava održan je u petak, 16.srpnja 2021., a teme su bile vezane uz financiranje projekata iz Europskih fondova. U ovim temama fokus je stavljen na pregled instrumenata za financiranje iz EU fondova s posebnim naglaskom na Nacionalni plan oporavka i Višegodišnji financijski okvir i ITU mehanizam. U Gradu Pazinu u tijeku je izrada Plana razvoja Grada Pazina i Urbanističke studije razvoja Grada Pazina. „Radi se o strateškim dokumentima iz kojih ćemo definirati prioritete koje projekte ćemo kandidirati na niz EU fondova“ istaknula je u svom uvodnom obraćanju gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić.

„Iako se razvoj grada ne može temeljiti samo na europskim fondovima, riječ je o značajnim sredstvima koja mogu pomoći da uz pomoć njih ostvarimo razvojne i urbanističke vizije, odnosno da kreiramo preduvjete za brži i kvalitetniji razvoj gospodarstva, infrastrukture te solidarne i održive zajednice“, poručila je gradonačelnica Suzana Jašić.

Predavači u petak bili su saborska zastupnica i bivša konzultantica za EU fondove Sandra Benčić, konzultantica za regionalni razvoj EU fondova mr.sc. Ivana Novoselac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija FEDARENE te posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za klimu i energiju dr.sc. Julije Domac, te pomoćnik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dipl.ing. Miljenko Sedlar. Paneli u jutarnjem terminu bili su namijenjeni gradskoj upravi i javnim ustanova, te gradskim vijećnicima i vijećnicama. Predavanje u popodnevnom terminu, namijenjeno gospodarstvenicima, snimalo se i prikazivalo uživo na You Tube kanalu Grada Pazina. Cilj je bio informiranje svih dionika o aktualnostima politike ravnomjernog regionalnog razvoja i mogućnostima financiranja lokalnih i regionalnih razvojnih projekata sredstvima iz EU fondova. U prvom djelu predavanja predavačice Sandra Benčić i mr.sc. Ivana Novoselac, predstavile su i približile samu proceduru aplikacije na EU fondove, razjasnile nedoumice te ukazale na probleme koji se javljaju na putu apliciranja EU fondovima. Drugi dio predavanja započeo je dr.sc. Julije Domac, istaknuvši kako se REGEA bavi prevođenjem projekata veznih uz energetsku obnovu, javnu rasvjetu, obnovljive izvore energije te prometom i infrastrukturom. Istaknuo je važnost zelene tranzicije s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova, prelazak na obnovljive izvore energije te povećanje održivih materijala, ali uz istovremeno zadržavanje uključenosti gospodarstvenika. Kao jedan od ključnih faktora u budućnosti razvitka gospodarstva naveo je upravo iskorištavanje financijskih sredstava iz EU fondova. O procesima pristupa integriranih teritorijalnih ulaganja govorio je dipl.ing. Miljenko Sedlar, te pojasnio različitosti i posebnosti ITU mehanizma.

Grad Pazin smatra kako je neophodno ulagati u edukaciju, kako šire javnosti, tako i potencijalnih budućih ulagača u Europske fondove te smo s ovim panelima nastojali otvoriti vidike i proširiti znanja našim sugrađanima i sugrađankama.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike