Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

U Gradu Pazinu obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

U Gradu Pazinu obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

 

Uoči  25. listopada, Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, gradonačelnik Renato Krulčić održao je prijem za dobrovoljne darivatelje krvi s područja djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Pazin.

Upravo je 25. listopada posvećen obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju prikupljanja krvi širom Hrvatske koja je započela 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i potiče organizirano darivanje krvi na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti.

Gradonačelnik je istaknuo kako darivatelji, svojim činom darivanja krvi spašavaju ljudske živote svakoga dana te se time zahvalio svim darivateljima krvi na njihovoj humanosti i plemenitosti, a jubilarnim darivateljima krvi tijekom prijema uručio prigodne poklone.

Zahvalio se i Gradskom društvu Crvenog križa Pazin, kao humanitarnoj organizaciji koja vodi brigu o našim darivateljima krvi i s ostalim društvima brine o tome da u Istri zaliha krvi ima uvijek dovoljno. U evidenciji Gradskog društva Crvenog križa Pazin su 452 aktivna darivatelja krvi, od čega ih je s područja Grada Pazina 378.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin Krbavac Žulić Marijana, također je čestitala svim dobrovoljnim davateljima krvi Dan dobrovoljnih davatelja krvi. Napomenula je da je u 2015. godini prema naputku Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske došlo do reorganizacije transfuzijske službe te je Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka postao regionalni centar za prikupljanje krvi i opskrbu zdravstvenih ustanova u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji. Od 1. listopada Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka preuzeo je prikupljanje krvi na terenskim akcijama darivanja krvi u Istarskoj županiji, a od 1. prosinca će preuzeti prikupljanje krvi i u Općoj bolnici Pula.

Ovogodišnji jubilarci s područja Grada Pazina su: sa 75 darivanja Mogorović Marčelo, Pahor Milovan i Zidarić Oliver, sa 55 darivanja Dagostin Marija, sa 50 darivanja Ferenčić Franko, Krizmanić Nevio, Aničić Edi i Cvitko Valter, te sa 35 darivanja Dušan Lučana i Vlahović Jasna.

Damijanić Slavku, jubilarcu s područja Općine Žminj za 100 darivanja krvi zahvalio je te prigodni poklon uručio Damijanić Alen, zamjenik načelnika općine Žminj.

Jubilarcima s područja Općine Cerovlje Daus Nardiju za 75 darivanja i Drndić Damiru za 50 darivanja, zahvalu i prigodni poklon uručio je Daus Emil, načelnik Općine Cerovlje.

Iz područja Općine Karojba jubilarni darivatelj sa 75 darivanja krvi je Malić Željko.

Prijemu su uz Gradonačelnika Grada Pazina prisustvovali i Krbavac Žulić Marijana, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin; Stihović Vinko, predsjednik Odbora za društvene djelatnosti, Daus Emil, načelnik Općine Cerovlje, Damijanić Alen, zamjenik načelnika Općina Žminj te Selar Sanja, viša referentica za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradu Pazinu.