Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

U četvrtak počinju radovi na izgradnji novog vrtića u Društvenom centru „Veli Jože“

Gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić i direktor tvrtke DE CONTE d.o.o. iz Labina, Marko Kontošić potpisali su danas ugovor o rekonstrukciji i dogradnji prostora za dječji vrtić u Društvenom centru „Veli Jože“ u Pazinu vrijedan 2.869.222,50  eura.  Već ovaj četvrtak, 19. listopada 2023. godine izvođač radova bit će uveden u posao, dok se dovršetak radova očekuje krajem 2024. godine. Javno je u velikoj vijećnici Grada Pazina potpisan i ugovor o stručnim nadzorom radova s tvrtkom VAKON ING d.o.o. iz Zagreba, koju zastupa direktor Vlatko Anderluh.

Spomenuta sredstava od gotovo 2,9 milijuna eura za realizaciju ove faze projekta odnose se na rekonstrukciju i dogradnju zgrade, bez opremanja. Grad Pazin će ta sredstva dijelom osigurati kroz kreditno zaduženje, dok je trećina tih sredstava u visini od 900 tisuća eura već osigurana kroz program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova.

„Ovo je jedan lijep trenutak do kojeg smo prošli put posut trnjem.  Imali smo kao Grad nekoliko velikih izazova, u prvom redu s lokacijom i financijama“, rekla je gradonačelnica Suzana Jašić uoči potpisivanja ugovora.

Podsjetila je kako je zbog poremećaja na globalnom tržištu i izrazito nepovoljnih uvjeta natječaja za sufinanciranje, time i  troškova iznad mogućnosti Grada,  projekt vrtića na Starom Pazinu stavljen na čekanje te je na natječaj kandidirana rekonstrukcija južnog krila zgrade u bivšoj vojarni, koja je ocijenjena kao trenutno prihvatljivija opcija zbog višestruko manjih troškova i mnogo kraćih rokova izgradnje.

Projekt novog vrtića napravljen je, pak,  prema najvišim pedagoškim standardima. Projektom  u bivšoj vojarni (DC „Veli Jože“) predviđena je rekonstrukcija i opremanje južnog dijela zgrade koju koristi Veleučilište u koji će se moći smjestiti osam odgojnih skupina (4 vrtićke dobi + 4 jasličke dobi). Pojašnjeno je i kako će paralelno dok se budu izvodili radovi na rekonstrukciji i dogradnji biti proveden postupak javne nabave za opremanje kako ne bi došlo do zastoja te kako bi do navedenog roka zgrada bila spremna za uporabu.

„Čekali smo od sedmog mjeseca suglasnost Vlade za kreditno zaduživanje, a koju smo dobili prije 10 – tak dana. Žao nam je što smo propustili ljeto i dobre uvjete za gradnju, no, nadam se da nas vremenski uvjeti neće kočiti i da će projekt biti dovršen u predviđenom roku. Nakon toga slijedi nam i četvrti veliki izazov, pronalaženje kadrova, što vjerujem da ćemo uspješno provesti kao i sve ovo do sada”, istaknula je gradonačelnica Jašić.

Izjavila je i  kako početak nove pedagoške godine sa sadašnjim smještajnim kapacitetima ne uvjetuje korištenje nove zgrade te da će se ona početi koristiti čim bude dovršena, a što se nada da će biti već sljedeće godine.

„Nakon što smo uspješno odradili Dom za starije, veselim se uvođenju u posao u četvrtak i još jednom projektu s Gradom Pazinom. Vjerujem da će sve ići po planu i da ćemo radove obaviti u roku“, naglasio je na kraju Marko Kontošić čija je tvrtka DE CONTE d.o.o. u postupku javne nabave  odabrana za izvođača radova.