Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Svjetski dan knjige i Noć knjige u Pazinu

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti, jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo. 

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Gradska knjižnica Pazin uključila se u obilježavanje Svjetskog dana knjige i Noći knjige organizirajući program za najmlađe, ali i organizacijom književne večeri.

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava u goste su nam došli predstavnici norveškog grada knjiga Tvedestranda Anita Thorbjørnsen, knjižničarka i članica odbora Booktowna i Jan Kløvstad, voditelj programa vezanih uz Booktown, urednik izdavačke kuće Bokbyen Forelag i pisac nekoliko knjiga koje se bave kulturologijom.

Tijekom njihova boravka u Pazinu sudjelovali su u nekoliko programa namijenjenih djeci.  U večernjim satima u Kući za pisce, povodom noći knjige, predstavili su grad knjiga Tvedestrand, a  druženje se nastavilo s Bekimom Sejranovićem koji trenutno boravi u Pazinu.

Bekim Sejranović (1972) rođen je u Brčkom. U Rijeci, gdje je živio od 1985. godine, studirao je kroatistiku na Pedagoškom fakultetu. Od 1993. godine živi u Oslu u Norveškoj, gdje je i magistrirao 1999. godine na tamošnjem Povijesno-filozofskom fakultetu. S norveškog je preveo djela Ingvara Ambjørnsena, Froda Gryttena i Josteina Gaardera.  Priredio je i preveo antologiju norveške kratke priče „Veliki pusti krajolik“. Autor je studije „Modernizam u romanu Isušena kaljuža Janka Polića Kamova“, zbirke kratkih priča „Fasung“, kao i romana „Nigdje, niotkuda“, „Ljepši kraj“ i „Sandale“. Za roman „Nigdje, niotkuda“ dobio je regionalnu nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen 2008. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Nedavno je dovršio svoj prvi roman na norveškom jeziku, čije se objavljivanje uskoro očekuje.

 

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.