Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina povodom 73. obljetnice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom domovinom

dsc_0475Jučer, 13. rujna 2016. godine, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina, u znak sjećanja na 13. rujna 1943. kada je u Pazinu Okružni Narodnooslobodilački odbor za Istru donio povijesnu odluku o sjedinjenju Istre s Hrvatskom, te povodom 25. rujna – Spomendana u Republici Hrvatskoj i Dana Istarske županije.

Sjednici održanoj u dvorani „Istra“ Spomen doma sjedinjenja i slobode, pod predsjedanjem Borisa Demarka, Patricije Antolović i Vesne Ivančić, prisustvovali su, uz brojne uzvanike, i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić te istarski župan Valter Flego. Sjednici je nazočila i Daša Drndić, kćer partizanskog borca Ljube Drndića, autora proglasa „Istarski narode“, kojeg je nedavno predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posmrtno odlikovala Redom Stjepana Radića za osobite i višegodišnje zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda, a među uzvanicima bio je i Božo Šegon, još jedan nositelj odlikovanja Reda Stjepana Radića, kojeg je bivši predsjednik Ivo Josipović, u povodu dana antifašističke borbe 2014. godine odlikovao za izniman doprinos i zasluge u antifašističkoj borbi.

U svome obraćanju nazočnima, Stjepan Mesić je odmah na početku istaknuo važnost donošenja Pazinskih odluka kojima su među ostalim definirane i zapadne granice današnje Hrvatske. Bivši predsjednik naglasio je kako je Istra danas u Hrvatskoj primjer demokratičnosti i kvalitete života te pozvao na daljnje čuvanje tekovina antifašističke borbe.

Valter Flego istaknuo je kako su Pazinske odluke jedan od temelja današnje moderne Hrvatske, a sloboda, jednakost, suživot i multikulturalnost osnove antifašizma koje se moraju čuvati i njegovati. Napomenuo je kako su vrijednosti narodnooslobodilačke borbe vrijednosti kojima se ne smije trgovati, a ni biti pitanje kompromisa zbog eventualnih političkih ciljeva.

Milan Antolović, predsjednik pazinskog ogranka istarske Udruge antifašista podsjetio je nazočne kako je antifašizam u Istri započeo još 1918. godine, dolaskom vlasti Kraljevine Italije na ove prostore, a svoj vrhunac doživio upravo donošenjem Pazinskih odluka. Naglasio je kako ne smijemo zaboraviti žrtve podnesene kako bi se Istra sjedinila s maticom domovinom.

Gradonačelnik Renato Krulčić istaknuo je kako unatoč proteku vremena, svake godine prilikom priprema za obilježavanje rujanskih svečanosti iznova postajemo svjesni svježine i aktualnosti poruka sadržanih u Pazinskim odlukama, te da se gotovo sa žaljenjem mora konstatirati kako ni nakon 73. godine, ove svečanosti ne predstavljaju tek prigodno obilježavanje značajnog datuma već važnu priliku za poziv na borbu za vrijednosti utkane u  te odluke. Izrazio je nadu da će Grad Pazin nastaviti biti mjesto susreta, dijaloga i suradnje, grad koji se ponosi svojom ulogom i doprinosom u oslobođenju naših krajeva ali i kvalitetom života koju pruža svojim građanima.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća uveličao je zbor Roženice koji je na početku izveo himnu „Lijepa naša domovino“ te svečanu pjesmu Istarske županije  „Krasna zemljo Istro mila“, a za sam kraj skladbe „Cetina“, autora Dražena Žanka i „Otvori mi vrata“, autora Nella Milottia.

Neposredno prije Svečane sjednice, delegacija Grada položila je vijenac na spomen ploču na zgradu u ulici Sv. Ćirila i Metoda u kojoj su prije 73 godine donijete povijesne odluke o sjedinjenju Istre s Hrvatskom domovinom, a u spomen na sve žrtve Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata položen je vijenac i zapaljene svijeće na središnjem križu groblja „Moj mir“ u Pazinu.

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.