Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Svečana promocija Umijeća pripreme Pazinskog cukerančića kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske

Rješenjem Ministarstva kulture iz prosinca 2017. godine UMIJEĆU PRIPREME TRADICIJSKE SLASTICE PAZINSKI CUKERANČIĆ dodijeljeno je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te je kao takvo uvršteno na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Inicijativa za zaštitom Pazinskog cukerančića pokrenuta je od strane LAG-a „Središnja Istra“ na ideju članice Davorke Šajina, a ubrzo su se uključili i obrt Antica, Grad Pazin, Udruženje obrtnika Pazin i Davor Šišović te Etnografski muzej Istre i Reginex d.o.o.

Radna skupina se počela sastajati još u travnju 2015. godine, a odonda je odrađeno mnogo aktivnosti – istraživanje dostupne literature u suradnji s Etnografskim muzejom Istre, istraživanje na terenu kako bi se prikupilo što više podataka o recepturi i rasprostranjenosti cukerančića te sudjelovanje na mnogobrojnim manifestacijama i događajima u Istri ali i šire.

Specifičnosti Pazinskog cukerančića kriju se u njegovoj recepturi te sastojcima kao što su amonijak za kolače koji se koristi za dizanje tijesta, te domaće vino sorte malvazija u koje se pečeni cukerančić umače neposredno prije posipavanja kristal šećerom, a Pazinski se cukerančić ističe i svojim razgranatim oblikom. Iako nedostatak povijesnih izvora onemogućuje da sa sigurnošću odredimo koliko dugo postoji praksa izrade cukerančića, s obzirom na usmena svjedočanstva, možemo pretpostaviti kako ta tradicija seže daleko u prošlost te kako ova tradicionalna svatovska slastica zauzima vrlo važnu ulogu u gastronomskoj kulturi ovoga kraja.

Nositelj dobra – LAG „Središnja Istra“ zajedno sa spomenutim suradnicima dužan je provesti mjere zaštite odnosno poticati očuvanje i promociju Pazinskog cukerančića te prenositi umijeće pripreme na mlađe generacije.

Kao početak provedbe spomenutih mjera zaštite, LAG „Središnja Istra“ je 19. siječnja 2018. godine održao prezentaciju Umijeća pripreme Pazinskog cukerančića kada je osim predstavljanja same zaštite, upriličena i simulacija izrade Pazinskih cukerančića te izložba cukerančića koje su za tu priliku pripremale žene iz područja cijele središnje Istre. Usto su prisutni dobili priliku podijeliti svoje recepture te sjećanja prakse pripreme cukerančića u njihovim obiteljima. Slične promotivne aktivnosti planirane su i u budućnosti, a LAG poziva sve zainteresirane građane da im se obrate sa svojom pričom o cukerančićima.