Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Svečana promocija Umijeća pripreme Pazinskog cukerančića kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske

Rješenjem Ministarstva kulture iz prosinca 2017. godine UMIJEĆU PRIPREME TRADICIJSKE SLASTICE PAZINSKI CUKERANČIĆ dodijeljeno je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te je kao takvo uvršteno na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Inicijativa za zaštitom Pazinskog cukerančića pokrenuta je od strane LAG-a „Središnja Istra“ na ideju članice Davorke Šajina, a ubrzo su se uključili i obrt Antica, Grad Pazin, Udruženje obrtnika Pazin i Davor Šišović te Etnografski muzej Istre i Reginex d.o.o.

Radna skupina se počela sastajati još u travnju 2015. godine, a odonda je odrađeno mnogo aktivnosti – istraživanje dostupne literature u suradnji s Etnografskim muzejom Istre, istraživanje na terenu kako bi se prikupilo što više podataka o recepturi i rasprostranjenosti cukerančića te sudjelovanje na mnogobrojnim manifestacijama i događajima u Istri ali i šire.

Specifičnosti Pazinskog cukerančića kriju se u njegovoj recepturi te sastojcima kao što su amonijak za kolače koji se koristi za dizanje tijesta, te domaće vino sorte malvazija u koje se pečeni cukerančić umače neposredno prije posipavanja kristal šećerom, a Pazinski se cukerančić ističe i svojim razgranatim oblikom. Iako nedostatak povijesnih izvora onemogućuje da sa sigurnošću odredimo koliko dugo postoji praksa izrade cukerančića, s obzirom na usmena svjedočanstva, možemo pretpostaviti kako ta tradicija seže daleko u prošlost te kako ova tradicionalna svatovska slastica zauzima vrlo važnu ulogu u gastronomskoj kulturi ovoga kraja.

Nositelj dobra – LAG „Središnja Istra“ zajedno sa spomenutim suradnicima dužan je provesti mjere zaštite odnosno poticati očuvanje i promociju Pazinskog cukerančića te prenositi umijeće pripreme na mlađe generacije.

Kao početak provedbe spomenutih mjera zaštite, LAG „Središnja Istra“ je 19. siječnja 2018. godine održao prezentaciju Umijeća pripreme Pazinskog cukerančića kada je osim predstavljanja same zaštite, upriličena i simulacija izrade Pazinskih cukerančića te izložba cukerančića koje su za tu priliku pripremale žene iz područja cijele središnje Istre. Usto su prisutni dobili priliku podijeliti svoje recepture te sjećanja prakse pripreme cukerančića u njihovim obiteljima. Slične promotivne aktivnosti planirane su i u budućnosti, a LAG poziva sve zainteresirane građane da im se obrate sa svojom pričom o cukerančićima.

Pregled privatnosti

Koristimo kolačiće kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo korištenja web stranica. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju u korisnikovu pregledniku. Većina kolačića sadrži jedinstveni identifikator koji se naziva ID kolačića: niz znakova koje web-lokacije i poslužitelji povezuju s preglednikom u kojem je pohranjen kolačić. To web-lokacijama i poslužiteljima omogućuje da razlikuju preglednik od drugih preglednika koji pohranjuju različite kolačiće te da pomoću jedinstvenog ID-a kolačića prepoznaju pojedinačne preglednike.

Ako imate korisnički račun na www.pazin.hr, prilikom prijave postavit ćemo privremeni kolačić kako bi znali da li vaš internet preglednik prihvaća kolačiće. Taj kolačić ne sadrži osobne podatke i nestaje čim zatvorite preglednik.

Kada se prijavite s korisničkim računom postavit ćemo nekoliko kolačića kako bi u njima sačuvali informaciju o vašoj prijavi i vaše postavke prikaza. Ovi kolačići traju dva dana, a postavke prikaza traju jednu godinu. Ako izaberete „Zapamti me“, kolačić s informacijom o vašoj prijavi trajat će dva tjedna. Prilikom odjave kolačić s informacijom o vašoj prijavi se briše.

Više o pravilima privatnosti