Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Susret SUH-a Pazina i pobratima iz okolice Portogruara

Danas, 15.prosinca su se u Pazinu u prostorijama ovdašnje podružnice SUH-a sastale delegacija pazinskih umirovljenika i kolega iz talijanskog sindikata iz mjesta Gossalta di Portogruaro.

            Bilo je to već uobičajeno druženje na kraju godine ovih dviju udruga koje su odluku o bratimljenju potpisale 1998. godine. U ime domaćina je dobrodošlicu gostima, i prijateljima, iz susjedne Italije poželio Vjekoslav Sergo istakavši da se ovdje s pažnjom i razumijevanjem prate događanja u susjedstvu jer i Italija, kao i Hrvatska, proživljava krizu. No, tamošnji su sindikalci puno aktivniji od naših i ne libe se masovno štrajkati i izlaziti na ulice kako bi izrazili protest protiv Vladine politike. Zahvalio je predsjednik Bruno Panegai koji se također osvrnuo na krizna vremena i probleme koji muče umirovljeničku populaciju pa je tako rekao da milijun talijanskih umirovljenika ima mirovinu manju od tisuću eura. Smatra da se Europska unija i njene institucije moraju aktivnije uključiti u rješavanje problema koji tište umirovljenike. Najavio je da će se u proljeće 2015. u Veneciji održati masovni sastanak pobratimljenih udruga umirovljenika s ciljem da se analizira stanje, ali i dogovore daljnji koraci buduće suradnje.

            Kako je prosinac blagdanski mjesec prilika je iskorištena za neformalno druženje, razmjenu iskustava, Božićne i novogodišnje čestitke te razmjenu poklona. Nakon šetnje Pazinom Talijani su posjet nastavili posjetom i ručkom u Gračišću jer im se to mjesto jako svidjelo za jednog od ranijih posjeta SUH-u Pazina.