Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Srpanjski gost Kuće za pisce – Hiže od besid, Ermis Lafazanovski predstavio svoj rad

Makedonski Ermis Lafazanofskipisac Ermis Lafazanovski u srijedu se predstavio publici u pazinskoj Kući za pisce – Hiži od besid. Kazao je kako je oduvijek htio  biti romanopisac, ali svoj je književni rad započeo kratkim pričama ili kako ih je on nazvao – počecima romana. Ipak, njegova želja o tome
da postane romanopisac ostvarila se te on danas iza sebe ima romane „Plemić“ (1997.), „Opisivač“ (2001.), „Roman o oružju“ (2003.),  „Hrapeško“ (2006.), „Nedjelja“ (2009.), te roman „Istorija ljudi koji su umrli od straha“ (2013.). Od ovih romana na hrvatski preveden je  samo roman „Hrapeško“ u kojem istoimeni junak putuje daleko od svog doma kako bi izučio zanat puhanja stakla. „Dok pišem, ja se igram i  uživam. Jedva čekam saznati što će se desiti“, kazao je autor o svom radu.

S autorom je razgovarao Davor Šišović koji se dotakao teme o poznavanju makedonske književnosti u Hrvatskoj odnosno o poznavanju  hrvatske književnosti u Makedoniji. Lafazanovski je ispričao kako se na Sveučilištu u Skopju proučava hrvatska književnost te da se o njoj  puno razgovara. „Ima puno više toga što nas veže nego razdvaja. Razdvaja nas samo daljina“, zaključio je Lafazanovski.

U Pazinu autor radi na nekoliko novih „početaka romana“ odnosno kratkih priča, a spomenuo je da će se u njima naći i ponešto pazinskih  iskustava.

Ermis Lafazanovski u Kući za pisce – Hiži od besid ostaje do kraja srpnja.

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.