Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Slovenska autorica Ana Schnabl dobitnica nagrade “Edo Budiša”

Točno na dan 35. obljetnice smrti rovinjskog pisca Eda Budiše u pazinskoj je Kući za pisce po osmi put uručena književna nagrada koja nosi njegovo ime, a dodjeljuje se mladim autorima iz regije koji su u protekloj godini objavili zbirku kratkih priča. Ovogodišnja dobitnica je slovenska spisateljica Ana Schnabl, čiju je zbirku priča “Odvezani” u izvorniku objavila slovenska Beletrina, a u srpskom prijevodu Jelene Dedeić lani ju je objavila i Partizanska knjiga iz Kikinde. Na svečanosti dodjele u Kući za pisce Ani Schnabl je nagradu uručio Filip Budiša, nećak pokojnog rovinjskog pisca, dok joj je piščev brat Mladen Budiša uručio djelo “Ponovno probuđeni čovjek”, posthumno objavljeno knjigu sa sabranim djelima Eda Budiše.


Važna nagrada
U ceremonijalnom dijelu svečanosti pazinska pročelnica za društvene djelatnosti Nevija Srdoč poželjela je dobitnici da joj budući boravak u pazinskoj Kući za pisce bude jednako inspirativan kao i njezinim dosadašnjim gostima. Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica je osim Ani Schnabl na nagradi čestitao i Kući za pisce na desetoj obljetnici utemeljenja. Podsjetio je i da je inicijator Nagrade “Edo Budiša” bio tadašnji istarski župan Ivan Jakovčić, inače piščev prijatelj iz mladih dana, i dodao da je svaki dosadašnji dobitnik ove nagrade pokazao svoju vrijednost jer je kasnije dobio još poneku književnu nagradu.
Dosadašnji dobitnici Nagrade “Edo Budiša” bili su redom Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska i Miloš K. Ilić. Ana Schnabl je prva autorica iz Slovenije koja je dobila ovu nagradu, a publici se podrobnije predstavila u razgovoru s Nevenom Ušumovićem. Njezina nagrađena zbirka priča “Odvezani” sadrži priče s bogatom i suptilnom psihologizacijom likova, koje su fokusirane na intimu i tamne trenutke obiteljskih odnosa poput preljuba, nasilja među partnerima, ovisnosti, konflikata između roditelja i djece, seksualnog zlostavljanja, bolesti i starenja, traumatičnog majčinstva i slično, a u Sloveniji je ova zbirka nagrađena kao najbolja debitantska knjiga.

Autorski glas
U razgovoru s Ušumovićem, Ana Schnabl je otkrila da je pripovijedanje o bogatim unutrašnjim psihičkim svjetovima njezinih likova njezin autorski glas, da je pisati učila sama kloneći se uzora i autoriteta, te da je u Sloveniji u književnosti vrlo aktualno feminističko pismo u što je Ušumović ubrojio i njezinu knjigu.
U ožujku njezina zbirka priča “Odvezani” izlazi u njemačkom prijevodu, a za isti termin planiran je i izlazak njezinog prvog romana u Sloveniji. U pazinskoj Kući za pisce boravit će dogodine u svibnju, a tada će raditi, najavila je Ana Schnabl, na svojoj trećoj knjizi, koja će biti – krimić.

Preuzeto s www.glasistre.hr; (autor teksta i fotografije Davor Šišović)

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.