Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Retro festival ove subote u Pazinu

plakat

U subotu 16. siječnja 2016. u Pazinu će se pod pokroviteljstvom grada Pazina i TZ Središnje Istre održati, po prvi puta, Retro Pazin Festival. Manifestacija će se održati na više lokacija: u Spomen domu, na platou Spomen doma, te na pazinskom šetalištu.

Želja nam je da ovom manifestacijom podsjetimo sve posjetioce i goste na lijepe i poučne trenutke naše prošlosti koji nisu toliko davni  da bi bili antikni ili vintage, ali ih u svakom slučaju ne možemo smatrati „modernim vremenima“. To je i prilika mnogim poslovnim subjektima i udrugama da na jednom mjestu pokažu svoje umijeće i sposobnost kreiranja raznovrsnih proizvoda i usluga (hrana, namještaj, glazba, film, moda, umjetnost…) potaknuti  zlatnim vremenima prošlosti.

Manifestacija će započeti u 10 sati.

Manifestacija je u potpunosti besplatna i da se ne naplaćuju  ulaznice niti za jedan događaj unutar Festivala.

Na šetalištu pazinske gimnazije održat će se Susret old timera dok će se na stadionu NK Pazinke ogledati pljočkari u toj već pomalo zaboravljenoj vještini bacanja okruglih komada kamenja.

Službeno otvaranje Festivala odžat će se u 11 h kada će se pripremiti i po promotivnoj cijeni nuditi fritaja od 1000 jaja sa kobasicama.

Nakon fritaje i čaše kuhanog vina krenut ćemo u aulu Spomen doma gdje će se do 22 h sati održati bogat izložbeno-prodajni te zabavni program.

Planinari će krenuti starim planinarskim cipelama i suknenim čarapama na planinarski pohod okolicom Pazina. Svi su pozvani da donesu neke od starih planinarskih predmeta koje bi htjeli pokazati ostalim planinarima (torbu, šal, bedž, pečat, kapu…).

Biciklijada će biti podijeljena na dva dijela. Biciklisti će se „utrkivati“ sa starim retro biciklima kružnom stazom po šetalištu. Ostali biciklisti će napraviti turu oko Pazina ovisno o vremenskim prilikama. Ne razmišljajte, nego već sutra pogledajte u podrum da li Vam je stara bicikla u voznom stanju.

Cijelom retro sportskom spektaklu će se pridružiti i naši vrijedni Trickeri svojom trkom.

U programu će učestvovati i pazinski performeri „Pazinska baština“ koji će nas podsjetit na zlatna vremena željeznice.

Limena glazba će u svojim starim odorama prije i poslije otvaranja Festivala svirati svoj retro repertoar.

U auli Spomen doma održat će se retro second hand sajam i sajam antikviteta. Gostima i posjetiocima će se prezentirati bogat asortiman retro obuće i odjeće te mnogih drugih prigodnih predmeta. Biti će izložena i izuzetno bogata kolekcija retro nakita i mnogih drugih retro predmeta.

Posebno će biti zanimljivo podsjetiti se na neke stare zanate i nematerijalnu kulturnu baštinu koju s toliko snage i volje pokušavamo održati.  Na pazinski samanj doći će nam u goste i članovi Folklornog društva Pazin koji će svojim prisustvom, plesom i svirkom podsjetiti nas na stara vremena.

U samom Spomen domu biti će posjetiocima dostupna i odgovarajuća gastro ponuda. Pića koja smo nekad pili, kolače i ostale slastice i poslastice koje smo nekad jeli.

Naravno da nismo zaboravili naše mališane i za to smo na katu organizirali igraonicu za djecu pod vodstvom DND Pazin.

Posebna atrakcija biti će mogućnost body paintinga te pin –up crtarija na tijelu. Pozivaju se sve žene i muškarci  da se retro obuku, nacrtaju koju body painting crtariju kod naših body painting umjetnica, izrade retro frizuru kod naših pazinskih frizera i na šanku ih čeka piće iznenađenja gratis.

U maloj dvorani Spomen doma „Istra“ biti će izložen retro namještaj u shabby chic stilu, namještaj osviježen dekupaž tehnikom, namještaj modernih umjetnika inspiriranih prošlim vremenima, te okviri za slike (izlagači shabby chic predmeta: udruga „Maison chic” Brtonigla, retro okviri „Esel“ Kurili…).

U dvorani „ Istra“ Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina zajedničkim snagama predstavit će Vam izuzetno zanimljiv projekt „ Pazin kroz retro objektiv“.

Polaznici radionice slikanja Društva  likovnih stvaratelja Pazin izložiti će svoje radove slikajući retro motive.

Oko 19h započet će kulturno-umjetnički program u kojem će nastupati Big band Roxy iz Poreča, vokalni kvartet „ RougeMarines“, plesna skupina „The Spirit“, Back to swing iz Zagreba i plesna grupa „ Roxy dance“  iz Pazina.

Modna revija i revija frizura pod vodstvom krojačkog salona „ Mirjana“ biti će predstavljena publici uz suradnju frizera i visažista Udruženja obrtnika Pazin.

I na kraju nastupiti će Oridano Gypsy Jazz Band koji čine Aldo Foško (klarinet i klavir); Tomi Novak (bass); Dario Fadljević (gitara); Orjen Riđanović (solo gitarist i osnivač banda). Ovi izuzetni zagrebačko-pazinski glazbenici nadahnuti su gipsy swing jazz glazbom gitarističkog virtuoza Djanga Reinhardta.

Ne smijemo zanemariti autorsku perspektivu cijele te predivne glazbene priče.

Nadamo se da ćete uživati u njihovoj svirci.

Tokom cijelog dana trajanja festivala održati će se jedinstven projekt „ Retro Pazin cinema“  u velikoj dvorani Spomen doma gdje ćete moći gledati seriju crtanih filmova „Baltazar“ te poslušati  predstavljanje i  pogledati  dugometražni dokumentarac „Pola stoljeća diska“ .

Duh Retro Pazin Festivala moći ćete osjetiti i tokom dana u cijelom gradu gdje će Vam pazinski ugostitelji, trgovci kao i obrti uslužnih djelatnosti prirediti mnoga ugodna iznenađenja od sniženih cijena na retro proizvode do posebno zanimljivih programa zabave.

Pozivamo sve da se aktivno pridruže našoj retro ludnici bilo kao gosti ili kao aktivni sudionici festivala.

Dobro nam došli!

 

Organizator: Sweet home shows Pazin

Pokrovitelji: Grad Pazin i TZ Središnje Istre

 

 

 

 

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike